Jul 2019. najtopliji u istoriji planete

Jul 2019. bio je najtopliji mjesec, od kada se mjeri, na Sjevernom polu. Kako je preneseno, 14. jula na najhladnijem mjestu na planeti izmjereno je plus pet stepeni. U tom periodu sa Grenlanda se istopilo čak 197 milijardi tona leda. Time je nivo mora u cijelom svijetu podignut za pet milimetara

Foto: Printscreen

Prošli mjesec najtopliji je u istoriji planete, otkako se sprovode mjerenja temperatura.

Kako prenosi “The Washington Post”, vreline koje su zahvatile zapadnu Evropu do sada su nezabilježene. Pariz sa čak 43, djelovi Belgije i Njemačke sa blizu 42 stepena, kuvali su se na više od 40 stepeni.

Istovremeno, jul 2019. bio je najtopliji mjesec, od kada se mjeri, na Sjevernom polu. Kako je preneseno, 14. jula na najhladnijem mjestu na planeti izmjereno je plus pet stepeni. U tom periodu sa Grenlanda se istopilo čak 197 milijardi tona leda. Time je nivo mora u cijelom svijetu podignut za pet milimetara!

Vreline su dovele do ogromnog broja požara širom svijeta. Oni su uzrokovali dodatno otopljavanje planete i nova oštećenja ozonskog omotača, prenosi “Avaz”.

Osiguravajuće kuće još nisu izašle s brojkama, ali se već zna da su u pitanju desetine i desetine milijardi dolara.

Novi temperaturni rekord imao je i svoje smiješne strane. Tako je osoblje jednog zoološkog vrta u Belgiji odlučilo da lavove osvježi ledenim kockama u koje je stavilo piletinu iz supermarketa.

U Njemačkoj je donesena naredba da se na autoputevima uvedu ograničenja brzine. Problem je nastao kada su nasred jedne od tih cesta saobraćajni policajci zaustavili muškarca na motociklu koji je od sve odjeće i opreme na sebi imao samo – kacigu.

Jedna berlinska firma ugasila je svoje usluge naručivanja ugradnje klima-uređaja jer više nije mogla da odgovori na toliki broj zahtjeva.

U Francuskoj su lokalne vlasti organizovale “mjesta za rashlađivanje”, gdje su punom parom služili hladne napitke koje su ljudi konzumirali u hladu koji su proizvodili klima-uređaji.

Aktivisti za zaštitu okoline su se pobunili jer tvrde da sve više uređaja za rashlađivanje šteti ozonskom omotaču.

Priroda je riješila i taj problem, jer je došlo zahlađenje.

Meteorolozi upozoravaju da ovolike temperature nisu nikakva anomalija, već rezultat sistemskih ljudskih grešaka i nemara.

Vreline će se nastaviti u godinama pred nama i rasti. Projekcije su kataklizmične. Stalni rast temperatura dovodi i do razvoja novih, sve opasnijih bolesti i svijet, ako se ništa bitno ubrzo ne promijeni, juri prema Armagedonu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres (Gutteres), prenosi “The Washington Post”, za naredni mjesec planira da sazove samit svjetskih lidera kako bi ih animirao na odlučnije akcije na smanjenju emisija štetnih gasova i snažnije akcije u suzbijanju ljudskih aktivnosti koje direktno dovode do daljnjeg otopljavanja  Zemlje

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!