24 sata: On je naredio napad na hrvatske vojnike, Amerikanci onome ko ih dovede do njega nude pet miliona

O njemu postoji jako malo podataka. Rođen je između 1973. i 1980, nije poznato gdje, a ime mu u slobodnom prevodu znači svjetlost.

 

Foto:Radiosarajevo.ba

Naredbu za napad u Kabulu, nakon kojeg je poginuo hrvatski vojnik Josip Briški (27) izdao je Siradžudin Hakani, kako navodi portal 24 sata, jedan od najopasnijih terorista na svijetu.

Siradžudin je sin zloglasnog Džalaludina Hakanija, koji je od 2001. u ratu protiv Sjedinjenih Američkih Država i NATO snaga. Njegov sin godinama se obučavao uz oca, zajedno s cijelom širom muškom stranom porodice Hakani.

Nakon njegove smrti 2018. godine, Siradžudin je preuzeo vodstvo nad Hakani mrežom, koja djeluje pod vođstvom glavnog talibanskog komandanta Mawlawija Haibatullaha Akhundžada.

Iako još službeno Hakani mreži nije pripisan napad, 24sata navodi da je prekompleksan da bi bio izveden od manje grupe talibana, prenosi Radiosarajevo.ba.

O njemu postoji jako malo podataka. Rođen je između 1973. i 1980, nije poznato gdje, a ime mu u slobodnom prevodu znači svjetlost. 

Amerikanci ga ne mogu nikako pronaći iako intenzivno tragaju za njim posljednjih desetak godina, pa su čak raspisali nagradu od pet miliona dolara onome ko bi ih doveo do njega.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!