Izraelske snage počele da ruše palestinske domove (VIDEO)

Vrhovni sud Izraela odlučio je u korist vojske prošlog mjeseca i odredio ponedjeljak za krajnji rok za rušenje. Palestinci kažu da će ovo biti presedan za ostale gradove uz liniju barijere, koja se proteže hiljadama kilometara oko i kroz okupiranu Zapadnu obalu

Foto: Printscreen

Izraelski buldožeri, u prisustvu stotina vojnika i policije, ušli su u palestinsko selo Sur Baher i počeli rušenje oko 100 kuća na području Wadi al-Hummus, blizu zida razgraničenja, uprkos protestima Palestine i kritika međunarodne zajednice.

Izraelska vojska smatra da domovi blizu zida, koji prolazi okupiranom Zapadnom obalom, često nazvanim i “zidom aparhejda”, predstavljaju bezbjednosni rizik.

Vrhovni sud Izraela odlučio je u korist vojske prošlog mjeseca i odredio ponedjeljak za krajnji rok za rušenje. Palestinci kažu da će ovo biti presedan za ostale gradove uz liniju barijere, koja se proteže hiljadama kilometara oko i kroz okupiranu Zapadnu obalu.

SIGURNOST KAO IZGOVOR

Palestinci optužuju Izraelce da koriste bezbjednost kao izgovor za njihovo protjerivanje iz tog područja kako bi prošili svoja naselja. Prema međunarodnom pravu, sva naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji su ilegalna.

Napominju i da je većina objekata na području Wadi al-Hummus, unutar Sur Bahera, pod Civilnom palestinskom kontrolom prema sporazumu iz Osla iz 1993.

Sur Baher, palestinsko selo na ivici okupiranoj Istočnog Jerusalima, Izrael je okupirao u ratu 1967. godine.

Predstojeće rušenje je posljednja u nizu prepirki oko budućnosti Jerusalima, doma više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca i svetih mjesta judaizma, islama i hrišćanstva.

Stanari kažu da će ostati beskućnici. Vlasnici su rekli da su dozvole za gradnju domova dobili od palestinskih vlasti, koja vrši ograničenu samoupravu u izraelski okupiranoj Zapadnoj obali.

STANOVNICI BEZ DOMA

“Kada sruše kuću bićemo na ulici,” kaže Ismail Abadiyeh, 42-godišnjak koji živi u jednom od objekata sa svojom porodicom, uključujući četvoro djece, izjavile su diplomate.

Ali, izraelski vrhovni sud je rekao kako su objekti prekršili zabranu gradnje.

Izralska vojska presjekla je zaštitnu ogradu oko sela rano jutros, kako bi lakše prišli objektima, piše Al Jazeera.

Reflektori su osvijetlili djelimično izgrađenu višespranicu dok su desetine sa policijom i vojskom ušle u područje.

Snimili su ih palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji pokušavaju da zaustave rušenje.

Palestinski zvaničnici kažu da su ugroženi objekti unutar područja koji bi trebao da bude pod njihovom kontrolom,.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!