Crna Gora najviše izvozi građu, a uvozi namještaj

Drveta je ukupno izvezeno 7,66 miliona, a uvezeno 12,18 miliona, dok je peleta izvezeno 1.919.799 eura

Foto: Printscreen

U Crnoj Gori najviše se izvozi rezana građa u vrijednosti od 5,25 miliona eura, a uvozi namještaj, u vrijednosti od 27,40 miliona, i to kancelarijski u iznosi od 14,43 miliona eura, saopšteno je iz Privredne komore.

To je saopšteno nakon sjednice Odbora Udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore.

Funkcionalni i medicinski namještaj se uvozi u vrijednosti od 6,10 miliona, dok izvoz drveta, hartije, štampe i namještaja ove godine iznosi 9,18 miliona eura.

Drveta je ukupno izvezeno 7,66 miliona, a uvezeno 12,18 miliona, dok je peleta izvezeno 1.919.799 eura.

Uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 51,15 milona eura, što predstavlja 6,68 odsto ukupnog uvoza.

Odbor je na sjednici takođe razmotrio Informaciju o tekućim privrednim kretanjima od januara do maja, prenosi CdM.

Predstavljeni su Akcioni plan za sprečavanje bespravnih aktivnosti za period 2019-2021. godine i Plan sanacije šuma koje su degradirane djelovanjem abiotičkih i biotičkih činilaca na nivou državnih šuma. Prezentovan je i Dualni sistem obrazovanja.

U diskusiji članova odbora udruženja saopštena je podrška produženju Odluke Vlade o privremenom ograničenju izvoza šumskih drvnih sortimenata do maja 2021. godine, naglašavajući da je njenom primjenom omogućeno drvoprerađivačima da dođu do sirovine u količini i kvalitetu koji im odgovara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!