Priča o čovjeku i psu koja tjera suze na oči: Kuja je trčala za maratoncem 130 km i više se ne razdvajaju

Ljupka kujica ustrajno ga je pratila u stopu preko gore Tien Shan, golemih pješčanih dina, kroz sela jurti i preko crnih pijesaka pustinje Gobi. Počeo je da pušta Gobi da prespava s njim u šatoru, dijeleći s njom ono malo hrane koju je imao i prenoseći je preko brojnih rijeka, čak i kad je to značilo zaostati u trci. Poslije trke u junu 2016. zarekao se da će pronaći način da je dovede kući u Škotsku. Ostavio ju je u Kini s privremenim udomiteljem. Kad je nestala, vratio se u Kinu i organizirao potragu za njom

Ultramaratonac Dion Leonard (41) iz Edinburgha upravo je počeo drugu etapu Marša Gobijem, 250-kilometarsku trku kroz pustinju u Mongoliji, kad je opazio da ga prati pas lutalica. Trećeg dana, dok je prelazio rijeku, čuo je cviljenje i lajanje i vidio psa na obali koji ga više nije mogao pratiti. Kad se okrenuo da ponese psa preko rijeke, znao je da “nema nazad”.

Kujica, koja će poslije dobiti ime Gobi, pratila je Leonarda gotovo 128 km i pritom privukla pažnju svjetske javnosti. Leonard je taj doživljaj i čudesnu pustolovinu koja je uslijedila kako bi udomio Gobi opisao u svojoj knjizi “U potrazi za Gobi”.

Ljupka kujica ustrajno ga je pratila u stopu preko gore Tien Shan, golemih pješčanih dina, kroz sela jurti i preko crnih pijesaka pustinje Gobi. Počeo je da pušta Gobi da prespava s njim u šatoru, dijeleći s njom ono malo hrane koju je imao i prenoseći je preko brojnih rijeka, čak i kad je to značilo zaostati u trci.

Poslije trke u junu 2016. zarekao se da će pronaći način da je dovede kući u Škotsku. Ostavio ju je u Kini s privremenim udomiteljem. Kad je nestala, vratio se u Kinu i organizirao potragu za njom. Leonard se toliko vezao za nju da je pokrenuo crowdfunding kampanju i otputovao u Kinu da je pronađe. Svaki dan je prolazio ulicama Urumqija, a pomagali su mu lokalni ljudi koji su postavljali letke, ispitivali građane i širili vijesti internetom.

Tokom potrage stalno su stizale informacije, ali i opasne prijetnje i Gobi i Leonardu. Neki su prijetili da će ubiti Gobi ako im se ne plati, a drugi da su je već ubili.

Ali, jedan poziv iz grada doveo je do ponovnog susreta Leonarda s Gobi, pronađene na ulici. Kako je Gobi imala povrijeđen kuk, što je zahtijevalo hirurški zahvat, a morala je i da boravi u izolaciji, Leonard je s psićem u Kini proveo četiri mjeseca, a zatim su se zajedno vratili u Edinburgh. Povratak kući bio je mnogo teži nego što je pisalo u novinama, o čemu Leonard piše u svojoj knjizi koja je postala bestseler New York Timesa. Gobi sad živi s Leonardom, njegovom suprugom Lucjom i mačkom Larom.

20th Century Fox planira da snimi film o toj pustolovini, piše “Jutarnji list”.

Leonard neće povesti Gobi na ultramaraton koji ove godine namjerava da trči u peruanskoj pustinji, ali je organizovao dvokilometarsku rekreacionu utrku (“Trčite s Gobi”) kako bi skupio novac za sklonište za pse u Edinburghu. Dio zarade knjige takođe namjerava da daruje u dobrotvorne svrhe.

Kako kaže Leonard, najteže je bilo pisati o gubicima i teškoćama u svom djetinjstvu, a ta iskustva su ga nadahnula da udomi Gobi.

Poslije smrti očuha, Leonardova veza s majkom posve se raspala.

“Ništa ne vrijediš”, prisjeća se da mu je rekla. “Bilo bi bolje da te nikad nisam imala… Ti si najveća greška u mom životu… Mrzim te”. Kad mu je bilo 14 godina, noću ga je počela zaključavati u prizemlju kako bi ga odvojila od ostatka porodice. Godinu dana poslije napustio je dom i počeo s prijateljem da živi u hostelu.

“Da sam ostao, samo Bog zna šta bi se dogodilo sa mnom i kako bih završio – na drogama ili alkoholu”, rekao je. “Nisam imao nikoga da mi pomogne, nikoga da me podupre i usmjeri u pravome smjeru. Kad sam vidio Gobi, znao sam da joj neko mora pomoći i da sam ja ta osoba. Želio sam da to uradim”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!