Izrael uništio više od 10.000 dokumenata i knjiga o istoriji Palestine

Centar je 22 godine radio na dokumentovanju podataka o palestinskoj istoriji i kulturi, a ovih dana su u toku bile pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu. No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena, najvjerovatnije da do toga neće doći. Generalni direktor Centra Nahid Zekut kazao je kako je riječ, prije svega, o nacionalnom istrazivačkom centru, koji je organizovao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama

Foto: Printscreen

Tokom izraelskih vazdušnih napada na Gazu početkom maja, bombardovan je i jedan od najznačajnih kulturnih centara u kojem se čuvaju značajni dokumenti o palestinskoj istoriji.

Usljed izraelskog bombardovanja uništeno je više od 10.000 značajnih dokumenata i knjiga, javlja Anadolija.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” djelovao je pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji – PLO.

Četvorospratna zgrada koja u četvrti Er-Rimal u Gazi sravnjena je sa zemljom u izraelskom bombardovanju 4. maja.

NACIONALNI ISTRAZIVAČKI CENTAR

Centar je 22 godine radio na dokumentovanju podataka o palestinskoj istoriji i kulturi, a ovih dana su u toku bile pripreme za izdavanje dvije knjige na tu temu.

No, nakon što je zgrada u potpunosti uništena, najvjerovatnije da do toga neće doći.

Generalni direktor Centra Nahid Zekut kazao je kako je riječ, prije svega, o nacionalnom istrazivačkom centru, koji je organizovao veliki broj naučnih konferencija i seminara o palestinskim izbjeglicama.

Zekut podsjeća kako je ovaj centar čuvao i značajnu literaturu o palestinskoj i arapskoj istoriji.

“Izrael je bombardovanjem Centra uništio više od 10.000 knjiga, dokumenata i druge arhivske građe, među kojima su i vrlo rijetki primjerci određenih dokumenata. Smatramo da je napad na ovaj centar napad na palestinsku kulturu”, rekao je Zekut.

Podvukao je da, iako je zgrada Centra u potpunosti uništena, ideja centra i dalje živi i da on će biti obnovljen, prenosi Al Jazeera.

“UNIŠTAVANJE MEMORIJE PALESTINACA”

Palestinsko ministarstvo kulture je nakon napada na Centar saopštilo da napad predstavlja sistematski ratni zločin, čiji je cilj uništiti memoriju palestinskog naroda.

Centar za istraživanje i dokumentaciju “Abdullah al-Hurani” osnovan je 1997. godine odlukom tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu 4. i 5. maja poginulo je najmanje 25 Palestinaca, među kojima tri trudnice i dvije bebe, a povrijeđeno je više od 150 osoba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!