“Osovine zla” otvoreno prkose Trumpu: Svijet je na rubu sukoba, a ovo su mu tri noćne more

Tri Trampove noćne more su Sjeverna Koreja, Iran i Venecuela za koje se, kako sada stvari stoje, može reći da su njegova tri posrtaja, da ne kažemo poraza. Sa Iranom je na pragu rata, Venecueli preti intervencijom, a odnosi sa Sjevernom Korejom nakon propalog sastanka u Hanoju vraćeni su praktično na početak

Foto: Printscreen

Američki predsjednik Donald Tramp ima sve većih problema na spoljnopolitičkom planu. Ne ide mu baš.

Upleo se u tri velike međunarodne krize kojima je Bijela kuća poklopac koji je sve porozniji. Tri zemlje koje je Trampova Bijela kuća potvrdila i definisala kao velike neprijatelje, “osovine zla”, prkose SAD-u, a svijet je na ivici mogućih novih sukoba.

Tri Trampove noćne more su Sjeverna Koreja, Iran i Venecuela za koje se, kako sada stvari stoje, može reći da su njegova tri posrtaja, da ne kažemo poraza. Sa Iranom je na pragu rata, Venecueli preti intervencijom, a odnosi sa Sjevernom Korejom nakon propalog sastanka u Hanoju vraćeni su praktično na početak.

Može li Tramp da izdrži takav intenzitet odnosa, a pogotovo ovakva vojna uplitanja? Bez obzira na sve, Venecuela i, pogotovo, Iran nisu ruinirani Sadamov Irak. Da li je Tramp u međunarodnoj politici zapravo guska u magli ili slon u uskoj staklarnici? U SAD-u zbog takvih Trampovih gafova prozivaju državnog sekretara Majka Pompea, a pogotovo prvog jastreba Bele kuće Džona Boltona čijeg se ekstremizma, kako pišu američki mediji, boji i sam Tramp, piše “Jutarnji list”.

Ali, krenimo redom.

Prvo, Sjeverna Koreja. Dva očito nepripremljena susreta s Kim Džong Unom – u Singapuru u junu 2018. te u Hanoju u februaru 2019. – nisu dala efekta. Iako se Tramp raznježio na susretima sa diktatorom, ništa se od navodno dogovorenog nije ostvarilo. Kim ne samo da nije prestao sa svojim nuklearnim programom, nego je opet testirao balističke rakete. One, prema obavještajnim procenama, imaju od 30 do 60 bojevih glava i mogu pogoditi ciljeve u SAD-u. Kim Džong Un očekivao je ukidanje sankcija, ali nije dobio ni poruke dobre volje u tom smjeru – pogotovo što opet ima problema sa žetvom i ponovno prijeti opasna nestašica hrane.

OJAČAO KIMA

Ali, dok je Tramp ostao kratkih rukava, čini se da je s druge strane tim sastancima Kimu samo dao međunarodni legitimitet i važnost te mu otvorio nove međunarodne veze. Konačno, Kim Džong Un se u kratko vrijeme susreo sa Trampom te liderima Kine i Rusije, Si Đinpingom i Vladimirom Putinom. Time je poručio da sad ima i druge opcije i izlaze osim Trampa te da se ne mora baš da žuri da stavi ključ u bravu svog nuklearnog programa.

Kad je riječ o Iranu, Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno naoružanje, a Iran ga nije imao i još ga nema, kaže za “Njujork tajms” Vilijam Brns, nekadašnji zamjenik Obaminog državnog sekretara. Ali, Tramp je sa Iranom došao na ivicu rata i zemlja koja je potpisala sporazum o ukidanju svog nuklearnog programa ponovno kreće u njegovu obnovu i obogaćivanje urana.

Od Homeinijeve Islamske revolucije 1979. godine Iran je so na ranu svih američkih administracija. Čak je propao komunizam, SSSR i Varšavski pakt, a Iran je još kost u grlu. Uprkos protivljenju saveznika iz EU, Tramp je eskalirao odnose sa Iranom poslavši svoje nosače aviona, bombardere B-52 (u svoju bazu u Kataru) i raketne sastave u Persijski zaliv. Osim toga, Iran je dobar sa Rusijom, a ekonomski se digao nakon što su mu bile ukinute sankcije.

Uz to, došlo je i do liberalizacije režima koji se sada opet radikalizuje. Iran se pozicionirao na Bliskom istoku kao igrač u Siriji i Jemenu te podrška Kataru u sporu sa ostalim arapskim zalivskim zemljama. SAD, Saudijska Arabija i Izrael su zbog tog “širenja” uticaja Irana u regionu vrlo napeti pa bi se vjerovatno ceo region zapalio u slučaju oružanog sukoba s Iranom.

NOVI VIJETNAM

U slučaju Venecuele Bijela kuća stala je iza Huana Gvaida, samoproglašenog opozicionog predsjednika, pa ga podstaknula i na oružani bunt, ipak nije uspjela da sruši Nikolasa Madura, i to je svakako Trampov poraz. Naime, Madurov režim se urušavao sam: enormna inflacija, nedostatak ljekova i hrane, egzodus stanovništva, problemi sa energijom, sankcije – sve to nije mu išlo u korist.

Sada su se tamo već infiltrirali i Rusi i Kinezi, a EU, koja je podržavala Gvaidoa, nije podržala njegov pokušaj “oružanog ustanka”. Sada Bolton preti intervencijom koju već unaprijed mnogi nazivaju novim Vijetnamom.

Tramp ima i sve većih problema sa nekad saveznikom na Bliskom istoku – Turskom. Trenutno je ona u jačim vezama sa Putinovom Rusijom te radije sa njim dijeli bliskoistočne karte. I na kraju, odnosi s Briselom na najnižim su granama dosad. Bijela kuća kao da se više uopšte ne konsultuje sa Briselom, Berlinom i Parizom, a odnosi su i u ekonomskom i političkom zastoju.

“Tramp unosi nemir među Amerikance svojom impulsivnim i pogrešnim odlukama koje ugrožavaju našu sigurnost te narušava i naš ugled u svijetu”, rekao je za “Njujork tajms” Džefri Preskot, stručnjak za Bliski istok.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!