Krvavi Uskrs u Šri Lanki: Najmanje 189 mrtvih i 560 povrijeđenih u bombaškim napadima (VIDEO)

Kako prenose svjetski mediji, prijavljeno je najmanje osam eksplozija, dok mediji iz Šri Lanke navode da među žrtvama ima najmanje 35 stranih turista. Prvi izvještaji govore o šest eksplozija, tri u katoličkim crkvama u kojima se slavio Uskrs i tri u hotelima s pet zvjezdica, navodi policija

Foto: St.Sebastian’s Church, Katuwapitiya, Negombo,Sri Lanka

Najmanje 189 osoba je poginulo, a 560 povrijeđeno u bombaškim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki, objavio je The New York Times, pozivajući se na riječi zamjenika direktora Nacionalne bolnice u Šri Lanki.

Među poginulima je najmanje 35 stranaca.

Eksplozije su se dogodile tokom uskršnje mise u crkvama Svetog Antonija u Kolombu i Svetog Sebastijana u Negombu, javlja BBC. 

Kako prenose svjetski mediji, prijavljeno je najmanje osam eksplozija, dok mediji iz Šri Lanke navode da među žrtvama ima najmanje 35 stranih turista.

Foto: St.Sebastian’s Church, Katuwapitiya, Negombo,Sri Lanka

Još nisu poznati identitet napadača i motivi. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Prvi izvještaji govore o šest eksplozija, tri u katoličkim crkvama u kojima se slavio Uskrs i tri u hotelima s pet zvjezdica, navodi policija.

Eksplozije su se dogodile gotovo istovremeno. Jedna od pogođenih crkava, crkva sv. Sebastiana u Negombu, sjeverno od Kolomba, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj Facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti. 

Za napade još niko nije preuzeo odgovornost.

Foto: St.Sebastian’s Church, Katuwapitiya, Negombo,Sri Lanka

Premijer Šri Lanke sazvao je vanredni sastanak zbog napada. Otkazane su popodnevne uskršnje mise u Colombu, prenio je “Avaz”.

Direktor Nacionalne bolnice u Kolombu rekao je da su u toj bolnici tijela 45 poginulih, uključujući devetero stranaca. Kazao je da je zbrinut i veliki broj povrijeđenih. 

Vlada je donijela hitnu odluku o zatvaranju škola na dva dana. Najvjerovatnije da se radilo o planiranom, koordiniranom napadu, javlja reporter BBC-ja s lica mjesta. 

Povećane su sigurnosne mjere na aerodromima širom zemlje, uključujući i onaj glavni.

Foto: St.Sebastian’s Church, Katuwapitiya, Negombo,Sri Lanka

Zbog velikog broja ranjenih Nacionalna služba za transfuziju krvi objavila je apel javnosti da se donira krv. 

U eksploziji je pogođen i restoran u prizemlju luksuznog hotela “Cinnamon Grand”, saopštili su iz ove kompanije. 

Kako javljaju mediji, veliki broj ljudi okupio se ispred bolnice u Kolombu zahtijevajući informacije o bližnjima koji su stradali u napadima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!