Video-priča: Kako je planula katedrala Notre-Dame

Notre-Dame je remek-djelo gotičke umjetnosti. Izgradnja je trajala gotovo 200 godina, a crkva je preživjela brojne ratove i revoluciju. U toj katedrali krunisan je Napoleon, a njena zvona označila su kraj Drugog svjetskog rata u Francuskoj

Foto: Printscreen

Parižani i turisti u nevjerici su posmatrali kako plamen guta najpoznatiju katedralu u gradu.

Katedrala Notre-Dame stara je 850 godina.

Vatrogasci su uspjeli da ugase požar, ali je vatrena stihija uništila krov i 93 metra visoki toranj.

“Notre-Dame je naša istorija, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Notre-Dame je remek-djelo gotičke umjetnosti. Izgradnja je trajala gotovo 200 godina, a crkva je preživjela brojne ratove i revoluciju.

U toj katedrali krunisan je Napoleon, a njena zvona označila su kraj Drugog svjetskog rata u Francuskoj, prenosi Al Jazeera.

Dva tornja katedrale na kojima su zvona bila su najviše građevine u Parizu do izgradnje Eiffelovog tornja krajem 19. vijeka.

Svake godine katedralu posjeti prosječno 13 miliona ljudi.

“To su hiljade godina istorije. Nacionalni simbol Francuske je oštećen. To je snažan simbol za nas hrišćane. Francuska je dirnuta, Francuska gori”, rekla je svjedokinja Valérie Boëda.

Vatrogasci su nakon nekoliko sati gašenja uspjeli sa dačuvaju konstrukciju zdanja u cjelini.

Specijalne jedinice nastojale su da spase umjetnine i mnogobrojne artefakte, ali vitraži su gotovo uništeni i ne zna se šta je sa znamenitim orguljama.

Katedrala je bila usred renoviranja, a neke od bronzanih statua uklonjene su prošle sedmice zbog radova.

Provjerava se jesu li radovi na renoviranju katedrale bili uzrok zbog kojeg se proširio požar.

Počela je istraga požara, piše “Blic”.

Vatrogasci su saopštili da je požar potpuno ugašen, a arhitekte i stručnjaci su počeli sa procjenom štete i pokušavaju da utvrde da li je ovaj istorijski spomenik trenutno stabilan. Istražitelji pokušavaju da utvrde uzrok požara, a pariski tužilac je otvorio istragu “nenamernog uništavanja vatrom”.

U istrazi će biti ispitani i timovi radnika koji su radili na renoviranju katedrale u trentuku kada je izbio požar.

Preliminarna istraga pokazuje da u pitanju nije namerno podmetnut požar, ali će istina tek biti utvrđena.

Loren Nunjes iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je neposredna opasnost pod kontrolom, ali da nije poznato u kom obimu je vatra oslabila strukturu gotičke građevine.

“Zadatak preko noći je bio da se vatra nađe pod kontrolom, kako ne bi ponovo počela. Sada kada je rizik od nove vatre ostavljen po strani imamo zadatak da utvrdimo koliko će struktura zgrade izdržati”, rekao je on.

On je rekao da se dio kamenog svoda srušio, ali da je glavna konstrukcija preživjela. Za 400 vatrogasaca koji su se borili protiv vatre dok su plamenovi uništavali rebrasti krov katedrale, sačinjen od stotina hrastovih greda koje datiraju još iz 13. vijeka i duge su do 110 metara, poznat kao “le foret” (šuma), prioritet je bio sprečavanje da vatra usljed vjetra stigne do dvije gotičke kule, odnosno zvonika, na zapadnoj fasadi.

Osim štete od vreline, za koju vatrogasci kažu da je dostigla više od 800 stepeni Celzijusovih, stručnjaci takođe moraju da procijene štetu od ogromne količine vode koju su vatrogasci polili na katedralu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!