Prva pobjeda Plavljana protiv planova za hidroelektrane: Upravni sud poništio rješenje za gradnju HE na Komarači

Rješenje je poništeno jer je Upravni sud utvrdio da je to Ministarstvo prilikom donošenja rješenja povrijedilo Zakon o opštem upravnom postupku, jer nije uzelo u obzir činjenicu da za dio zemljišta gdje će se graditi HE pravosnažno nije okončan postupak eksproprijacije. Tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva podnijeli su vlasnici parcela na čijem zemljištu, koje je država eksproprisala, je planirana gradnja hidroelektrane – Mirsad Gutić, Zufer Srdanović i Safet Kandić

Prva strana presude Upravnog suda (Foto: Facebook/Rasit Marković)

Upravni sud poništio je rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma o izdavanju građevinske dozvole firmi „Normal kompani“ za gradnju male hidroelektrane „Meteh“ na rijeci Komarači, u opštini Plav.

Rješenje je poništeno jer je Upravni sud utvrdio da je to Ministarstvo prilikom donošenja rješenja povrijedilo Zakon o opštem upravnom postupku, jer nije uzelo u obzir činjenicu da za dio zemljišta gdje će se graditi HE pravosnažno nije okončan postupak eksproprijacije.

Vlasnik „Normal kompanija“ je biznismen Žarko Burić.

Tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva podnijeli su vlasnici parcela na čijem zemljištu, koje je država eksproprisala, je planirana gradnja hidroelektrane – Mirsad Gutić, Zufer Srdanović i Safet Kandić.

Tri vlasnika su objasnili da, kada je otvoren postupak eksproprijacje, oni u njemu nisu učestvovali već je službeno lice preminulim vlasnicima postavljalo privremenog zastupnika, ne obavješatavajući njih kao zakonske nasljednike. Tvrdili su da je Ministarstvo moralo da ih pozove, kao nosioce prava na zemljište. Dodali su da im rješenja o eksproprijaciji nisu dostavljena, a kada su za njih saznali pokrenuli su krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja. kao i da je Viši sud potvrdio da je eksproprijacija proizvod krivičnog djela.

Sa jedne od blokade puta da bi se zaštitila Komarača (Foto: Facebook/Ramo Gutić)

Upravni sud je, navodi se u obrazloženju presude, naveo da je „Normal kompani“ tvrdio da je tužba neosnovana, kao i daje dioba katastarskih parcela iz zabilježbe eksproprijacije sprovedena po zahtjevu Ministarstva ekonomije i da su ta rješenja pravosnažna, kao i da je postupak za izdavanje građevinske dozvole sproveden na zakonit način.

Piše i da Ministarstvo turizma u ponovnom postuku morati da donese novu zakonitu odluku.

Koordinator NVO “Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori”, Rasit Marković, kazao je za Portal Revije Fokus da je presuda Upravnog suda njihova prva pobjeda.

“Dugo smo čekali na ovu odluku suda, ali nije zakasnila. Zadovoljni smo, potrošeno je dosta energije, ali se isplatilo”, kazao je Marković.

Dodao je da slijedi borba za Plavsku i Murinsku rijeku.

“I da se preispitaju devastacije u Nacionalnom parku (NP) ‘Prokletije’ i uzurpacija tri rijeke u zoni zaštite NP”, kazao je Marković.

Svetlana Peruničić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!