Novi detalji istrage pada boinga: Sistem protiv gubitka snage bio aktiviran prije nego što je avion dodirnuo zemlju (VIDEO)

Tužbu je u federalnom sudu u Čikagu podnijela porodica Džeksona Musonija, državljanina Ruande. Kako je navedeno u tužbi, Boing, koji proizvodi avione 737 MAX, imao je neispravan dizajn automatizovanog sistema kontrole leta

Foto: Printscreen

Istraga ostataka aviona Etiopijan erlajnsa boing 737 MAKS, u kojem je poginulo 157 osoba, došla je do preliminarnog zaključka da je sistem protiv gubitka snage bio aktiviran prije nego što je avion dodirnuo zemlju.

Istražitelji aviona boing 737 MAKS koji se nešto ranije srušio u Indoneziji takođe su se fokusirali na novi sistem za snagu MCAS. Boingova flota 737 MAX je prizemljena širom svijeta od nesreće 10. marta, što je “zbrisalo” 28 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije i dovelo u pitanje unaprijed izvršene narudžbine aviona vrijedne više od 500 milijardi dolara.

Boing je saopštio da će planirana popravka softvera spriječiti operaciju koja se ponavlja u sistemu i koja je centralni bezbjedonosni problem.  Prva tužba protiv kompanije Boing podnijeta je u četvrtak u američkom federalnom sudu, zbog pada aviona Etiopijan erlajnsa 737 MAX 10. marta, kada je 157 ljudi izgubilo život. Među žrtvama je i srpski državljanin Đorđe Vdović (54), koji je bio zaposlen u Svjetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama.

Tužbu je u federalnom sudu u Čikagu podnijela porodica Džeksona Musonija, državljanina Ruande. Kako je navedeno u tužbi, Boing, koji proizvodi avione 737 MAX, imao je neispravan dizajn automatizovanog sistema kontrole leta, piše “Kurir”.

Boing nije, zasad, dao nikakve izjave povodom tužbe.

Istraga se takođe bavi i kvalitetom treninga pilota Boingovih aviona modela 737 MAKS. Američki i evropski regulatori su najmanje dvije godine prije pada aviona u Indoneziji znali da kontrolisanje ugla nosa aviona modela 737 MAKS možda neće biti dovoljno u situacijama sličnim kao u dvije navedene nesreće.

Evropska agencija za avijaciju i svemir (EASA) je izdala sertifikat da je avion bezbjedan djelimično zbog toga što su smatrali da će dopunske procedure i trening “objasniti pilotima neuobičajene situacije” u kojima bi morali da upravljaju manuelno i da “trimuju” nos aviona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!