Ifet Feraget: Dodik će morati da očisti dušu, što je Lepir u RS-u to je Burzić ovdje, istragu vode oni koji treba da istraže sebe (VIDEO)

David nije bio u ulici u kojoj se tvrdi da jeste. Utopljenje je sekundarno, a ne primarno kako tvrde. Kod primarnog mora nastati sinkopa, a to nalaz obdukcije nije pokazao. Tužilaštvo nikada nije citiralo nalaz prve obdukcije, koju je izvršio Željko Karan, nego samo onaj Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Zašto? Zato što u prvoj obdukciji nije analizirana tečnost iz disajnih puteva koja bi pokazala da li je utapanje primarno ili je tijelo dospjelo u vodu nakon smrti. Sve to pokazuje moguću upletenost Karana u sve ovo, kazao je Feraget

Ifet Feraget (Foto: Printscreen)

Advokat Ifet Feraget je u Bosanskom vjestniku Face TV-a otvoreno govorio o greškama i propustima u istrazi i potencijalnim rješenjima enigme oko ubistva mladog Banjalučanina Davida Dragičevića.

 „Nije moguće ni govoriti o takvoj istrazi, kada je pokrenuta 100 dana nakon ubistva i koju vodi onaj koji bi sam sebe trebao istraživati, kada ništa nije u skladu sa zakonom i logikom. Nije to samo u Banjaluci, isto je i u Sarajevu kada govorimo o slučaju Memić samo se javnost obamanjuje izjavama da se istraga vodi kako treba. Sam slučaj je trebao biti gotov 6 mjeseci nakon ubistva. Činjenice vezane za Davidovu smrt iz samih dokaza i fotografija, kažu da je ubijen vjerovatno 23, a nikako 18. marta“, kazao je Feraget.

„Tri lica, za sad nepoznata prema teoriji okružnog tužilaštva, natjerali su bijesnim glasom Davida da skoči u vodu. Ta tvrdnja je pala na sudu u Banjaluci. Nevjerovatno je da tužilaštvo vodi istragu na osnovu izmišljenih dokaza. Gospodin Lepir koji se vodi time, ispisuje samo nove stranice u optužnici protiv samog sebe“, kazao je Feraget i dodao:

„David nije bio u ulici u kojoj se tvrdi da jeste. Utopljenje je sekundarno, a ne primarno kako tvrde. Kod primarnog mora nastati sinkopa, a to nalaz obdukcije nije pokazao. Tužilaštvo nikada nije citiralo nalaz prve obdukcije, koju je izvršio Željko Karan, nego samo onaj Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Zašto? Zato što u prvoj obdukciji nije analizirana tečnost iz disajnih puteva koja bi pokazala da li je utapanje primarno ili je tijelo dospjelo u vodu nakon smrti. Sve to pokazuje moguću upletenost Karana u sve ovo“, kazao je Feraget.

Dodao je i kako će Dodik morati prije ili kasnije očistiti svoju dušu, jer je povukao određene poteze.

„Pokazao je određenu empatiju dolaskom na sahranu. I preko ministra zdravlja je sugerisao još jednu obdukciju koju je sproveo profesor Milosavljević iz Beograda. Rekao je i da će pozvati građane na proteste da izbace tužioce iz njihovih kancelarija. Ako je imao namjere da pomogne Dragičevićima, zašto nije odmah zatražena moralna odgovornost Lukača, Ilića i Ćuluma? Oni su morali podnijeti ostavke. Ambasade i stranci su nas podržali, iako se ne mogu direktno miješati i izvršiće pritisak na svoj način. Njih trojica neće nikada moći odgovoriti zašto je održana press konferencija, zašto je bio tu Karan i zašto je Lukač tražio od Lepira naredbu o provođenju istrage“, istakao je Feraget.

„Da li je moguće da ministar policije RS, na osnovu očiglednih dokaza da je učinjeno krivično djelo, ništa ne zna i da je na osnovu toliko dokaza mogao zaključiti u kratkom vremenu da nije riječ o ubistvu? Sve ovo su razlozi zbog kojih njih trojica trebaju dati ostavku, a rad tužioca je druga priča“, kazao je advokat.

Na pitanje kakva je uloga Milana Tegeltije i VSTV-a u cijeloj ovoj priči, Feraget kaže:

„Mogao je da reaguje, ali VSTV nije imao nikakve konkretne poteze, čak je i Dalida Burzić imenovana u toku disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv nje zbog slučaja Memić. Sam disciplinki postupak je proveden na vrlo brz i sumnjiv način, što nije bilo u skladu s ponašanjem Burzić prema slucaju Memić. Ona je dala vrijeme da se svi konsoliduju, da se sakriju dokazi, da se sve posloži u korist onih koji rade protiv Muriza, što je strašan propust.

Kako je onda pored svega toga moglo doći do biranja nje za državnog sudiju? Kao advokat tvrdim da njena procjena činjenica nije na nivou jednog državnog sudije niti kantonalnog tužioca. Budala je mogla vidjeti na osnovu pogleda Dženana da on nije žrtva saobraćajne nesreće, a kamoli jedan tužilac. Tegeltija je mogao mnogo da uradi. Prema ovlastima, on može da postupa na osnovu ličnih saznanja, a ne čekati prijavu. Ova dva slučaja su školski primjer neregularnog postupanja sa slučajem. Tegeltija treba da razmisli o svojoj ostavci, kao i svi oni koji imaju veze sa ova dva slučaja. Zakone treba doraditi kako bi se oštećeni doveli u bolji položaj i više prava“, rekao je Feraget.

„Znači ova priča nema kraja i neće ga ni biti dok svi oni koji imaju direktnu vezu s postupanjem ne daju ostavke. A tužioce koji su usporili i preusmjerili ove slučajeve treba drastično kazniti, iako se njihova odgovornost ne vidi transparentno. Ovo je pravo vrijeme da se izvrše velike zakonske reforme. Pravo na život je prirodno pravo. Kod nas se to osnovo pravo krši na drastičan način, a to se vidi na primjeru Davora Dragičevića. On je tražio samo uspostavljanje ustavnog poretka, a ne rušenje kako se tvrdi. Protjeran je iz Banjaluke zbog toga. Prekršen je još niz prava koje Davor ima kao građanin ove države na koje sam ja reagovao tim apelom. Diskriminisan je jer je zahtijevao istinu i pravdu. U našem narodu je uvriježeno mišljenje da ne treba talasati, a Davor i Muriz su odlučili zatalasati. To je jedini put da dobijemo efikasne sudove i poštovanje zakona, kad talasi dođu odozdo, od građana. Samo još da popusti obruč politike koji stišće sve“, rekao je Feraget.

„U predmetu ubistva Davida materijalni dokazi pokazuju da nije bio na adresi na kojoj se tvrdi da je opljačkao kuću. To je snimak koji je izuzeo MUP RS-a. Zatim policajac koji uklanja dokaze s mjesta događaja, te snimak lažnog Davida. Kako je moguće da sve te snimke pribavljaju lica koja ne rade u MUP-u, da niko ne odgovara za nestanak dokaza… Niz je sličnih pitanja u slučaju Memić. Dokaza ima jako puno i pitanje je kad ce se pokrenuti ta istraga protiv tužilaštva. Ima osnova da je sprovodi državno tužilastvo jer je šteta koja je načinjena učinjena državi, a ne samo entitetima. Pitanje je zašto sud i Tužilaštvo BiH još nisu reagovali ali nadam se da će uskoro reagovati i započeti istragu. Ako se to desi, Dalida Burzić ne može biti sudija, jer je sama umiješana. Kompletan sud po pravilima mora biti nezavisan. Jedini pravilan rasplet će biti kada se uradi istraga o istrazi i ljudima javno kažu ko je ubio Davida i Dženana“, naglasio je Feraget gostujući na Face TV-u.

Slobodna Bosna

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!