Radovanu Karadžiću doživotna robija: Kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Sudija je podsjetio da su sve tačke prvostepene presude potvrđene, osim nekoliko incidenata iz opština. Rekao je da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne

Foto: Printscreen

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu objavio je pravosnažnu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću osudivši ga na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Osuđen je za genocid počinjen u Srebrenici i druge brojne ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući opsadu Sarajeva.

U prvostepenom postupku pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen je na 40 godina zatvora, a kazna je sad preinačena u doživotnu.

Žalbeno vijeće uvažilo je žalbu kancelarije tužioca da je prvostepeno vijeće pogrešno procijenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića. Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi, u skladu sa sudskom praksom MKSJ, imao pravo da traži prijevremeno puštanje na slobodu nakon 26,6 godina, odnosno 2/3 kazne od 40 godina.

Iz sudnice se čuo gromoglasan aplauz, kao i zvižduci, prenosi Al Jazeera.

Žalbeno vijeće navelo je da je 40 godina neadekvatna kazna, posebno kada se poredi s osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

S obzirom na učešće u više udruženih zločinačkih poduhvata, žalbeno vijeće potcjenjuje težinu njegovih zločina i njegovo učešće u njima. Prema sudijinom mišljenju, ti su zločini neviđenih razmjera i brutalnosti.

Usvojena je žalba tužilaštva za visinu kazne.

Sudija je podsjetio da su sve tačke prvostepene presude potvrđene, osim nekoliko incidenata iz opština.

Rekao je da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne.

Ostatak presude je potvrđen.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!