Deset najčudnijih sudskih parnica

Na neozbiljne sudske tužbe bacaju se milijarde dolara. Mnogi su čuli za ženu koja je tužila „Mekdonald“ (i dobila tužbu!) zato što je prosula kafu po sebi, ili za lopova koji je tužio porodicu u čiju kuću je upao, pošto se povrijedio dok je pokušavao da ih opljačka.

Foto: Printscreen

Ovo je izbor deset najneobičnijih i najluđih sudskih slučajeva koji su pronašli svoj put do sudnice

1 REKORDER U PARNICAMA

Kada je reč o neobičnim sudskim suđenjima, malo njih se može uporediti sa slučajem Džonatana Lija Ričiza, koji je podigao nevjerovatan broj optužbi u američkim okružnim sudovima. Poznat je po raznoraznim nadimcima. Zovu ga Džoni Sju-nami (sju-tužba), Krstaš parnica… Ričiz je poznat po tome što je spreman da bilo koga tuži za bilo šta. Među onih preko 4.000 koje je tužio nalaze se i Džordž V. Buš, somalijski pirati, Naskar trke, ragbi igrač Majkl Vik, trener Bil Bličik, magnat Stiv Džobs… Ričiz, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Oklahoma Sitiju, pokušavao je da tuži i istorijske ličnosti kao što su Platon, Nostradamus, Če Gevara, pa čak i građevine kao što su Ajfelova kula, Linkolnov spomenik, Plimut rok… Možda ne među najpoznatije, ali sigurno među najironičnije tužbe spada ona koju je podnio u maju 2009. godine, kada je tužio Ginisovu knjigu rekorda u kojoj je nazvan „najvećim parničarem na svijetu“, tvrdeći da izdavač nije imao prava da objavljuje njegova „pravna remek-djela“.

2 OPTUŽIO BOGA

Godine 2005. rumu­nski zatvorenik Pavel Mirčea pokušao je da tuži Boga zbog prevare i teškog nemara. Mirčea, koji je zbog ubistva proveo 20 godina iza rešetaka, tvrdio je da Bog nije uspio da ga spase od zla, kao što mu je bilo obećano prilikom krštenja, i da je to jednako kršenju bilo kog ugovora. Ne zna se koliku sumu je Mirčea tražio kao odštetu, tražeći da mu se dijelom nadoknadi novac koji je potrošio na svijeće i na ostale predmete koji su služili za molitvu. Tužbu je podnio zvaničnicima rumunske pravoslavne crkve koje smatra božjim predstavnicima na zemlji. Sud je odbacio tužbu objasnivši da Bog ne podliježe običnom pravu.

3 TUŽIO MAJKLA DŽORDANA ZATO ŠTO JE LIČIO NA NJEGA

Mnogi su nekada željeli da budu kao Majk Džordan, ali ne i Alen Hekard iz Portlanda u Oregonu. On je 2006. godine tužio slavnog košarkaša Majkla Džordana i kompaniju „Najk“ i tražio odštetu od preko 800 miliona dolara, tvrdeći da zbog nevjerovatne sličnosti sa NBA zvezdom doživljava poruge, neugodne situacije i emocionalnu patnju.

„Stalno me optužuju da ličim na Majkla i to mi veoma smeta“, rekao je Hekard, koji je u tužbu uključio i osnivača firme „Najk“, Fila Najta, zbog njegove uloge u promovisanju Džordana kao javne ličnosti, dodajući da nije mogao da kroči na ulicu a da neko ne prokomentariše kako užasno liči na košarkašku zvijezdu. Hekard, koji je visok samo 1,80 metara, kaže da mu stalno prilaze u fizičkoj sali i da mu govore kako igra košarku isto kao Majkl Džordan.

Foto: Printscreen

4 SURFERU „UKRALI“ TALAS

Okolnost koju svi zagriženi surferi bez izuzetka mrze jeste kad im neko „ukrade“ talas dok su se oni nalazili u boljoj poziciji za „jahanje“ talasa. Stanovnik Kalifornije, zaljubljenik u surfovanje, tužio je kolegu surfera zato što mu je „ukrao talas“, za koji kaže da je „bio ko stvoren“ za njega. Zato što je izgubio ovaj savršeni talas osjećao se „potišteno i tužno“. Njegova tužba je bila odbačena kada je sud utvrdio da ne postoji način da se odredi visina odštete za duševni bol koji je čovjek preživio jer mu je oduzeta prilika da „zajaše“ po ogromnom talasu.

5 ZBOG TRAMVAJA POSTALA NIMFOMANKA

Glorija Sajks iz San Franciska 1964. godine zadobila je povrede kada se pokvario tramvaj kojim se vozila, a koji se potom vrtoglavo spustio niz nizbrdicu. Tom prilikom zadobila je modricu na oku i nekoliko ogrebotina, ali je podnela tužbu u visini od 500.000 dolara protiv grada zbog još čudnijeg razloga: tvrdila je da je ova nezgoda kod nje izazvala „demonsku potrebu za seksom“. Sajksova je tvrdila da je trauma koju je doživjela dovela do toga da se kod nje razvije nekontrolisana nimfomanija i da je posle tog događaja imala seks sa preko 100 muškaraca, i to sa njih 50 samo u jednoj sedmici. Kada se našao na sudu, ovaj slučaj dospio je i na naslovne strane štampe. Mnogi su ga nazvali najnečuvenijom zloupotrebom pravnog sistema u istoriji. Međutim, kako su njeni advokati uspjeli da dokažu da se kod nje razvio bizarni oblik poremećaja usljed posttraumatskog stresa, na ime odštete dobila je 50.000 dolara.

6 PATIO ZA DJEVOJKAMA IZ REKLAMA ZA PIVO

Ričard Overton je 1991. godine podnio tužbu protiv kompanije „Anhajzer-Buš“ zbog lažne reklame koja dovodi do emocionalne patnje, duševnog bola i finansijskog gubitka. On je u tužbi naveo da mu se kad pije „badvajzer lajt“ uopšte ne nabacuju zgodne djevojke i ne salijeću ga, za razliku od onoga što se dešava momcima koji se pojavljuju u njihovim reklamama, niti da ljepotice u tropskom okruženju izlaze iz konzerve, kao što se dešava u jednoj reklami za ovo popularno pivo. Overton je proizvođača tužio za 10.000 dolara, ali je slučaj, ipak, odbijen prije nego što je došao na sud.

Foto: Printscreen

7 KOMPANIJE KOJE VJEŠTIČARE

Džeri Rouz iz Kanade je 2008. godine podigao tužbu vrijednu dvije milijarde dolara protiv nekoliko korporativnih firmi, tvrdeći da se te kompanije bave vještičarenjem, da upražnjavaju satanske rituale i da kontrolišu mozgove zaposlenih kako bi povećale profit. Rouz je naveo da su ga kompanije poput „Majkrosofta“ i „Volmarta“ podvrgle „kompjuterskoj tehnologiji koja je invazivna za mozak, kao i istraživanjima, eksperimentima, proučavanjima i hirurškom zahvatu“. On je, takođe, imenovao nekoliko univerziteta i profesora kao optužene u ovom slučaju, obrazloživši da su oni pomogli da se usavrše tehnologije „pranja mozga“. Advokati tuženih kompanija ustanovili su da je ova tužba sramotna i da zaslužuje da se smjesta ukine, ali je sudija pristao da se izvrši sudski pretres, rekavši da svaka tužba može biti predmet parnice.

8 STEKAO PRAVO DA MU SMRDE NOGE

Tonis Tenbruk, student filozofije na Univerzitetu Erazmus u Holandiji, tužio je svoj fakultet jer je bio izbačen zbog toga što su mu noge nevjerovatno smrdjele. Profesori i ostali studenti žalili su se da je vonj njegovih nogu bio toliko jak da je ometao držanje nastave, pa je Tenbruk na kraju bio izbačen s fakulteta. Podnio je tužbu i posle desetogodišnjeg parničenja, 2009. godine, sudija je donio odluku da smrdljive noge ne mogu biti izgovor za sprečavanje studenta da nastavi školovanje. Prilikom izricanja presude sudija je rekao: „Smatramo da bi profesori i drugi studenti jednostavno trebalo da zapuše noseve i pomire se s tim“.

9 RUSKI ASTROLOG PROTIV NASA

Marina Bai, ruski astrolog, presavila je tabak i tužila NASA u julu 2005. godine zbog „rušenja ravnoteže u kosmosu“. To se dogodilo nakon što je američka svemirska agencija NASA lansirala svemirsku sondu „dip impakt“ na kometu „tempel 1“, sa ciljem da se istraži unutrašnjost ove komete. Baijeva je podnela tužbu zbog pretrpljenog „duševnog bola“, navodeći da kometa i „prirodna ravnoteža snaga u kosmosu“ više nikad neće biti isti, te da će to imati nepovoljne posljedice po njen posao s astrologijom. Prvobitno je njena tužba bila odbačena, ali je ponovo prihvaćena nakon što je njen advokat dokazao da je kancelarija NASA u američkoj ambasadi bila pod jurisdikcijom Rusije. Marina je tražila 300 miliona dolara, što je otprilike isto koliko i ukupan budžet za pomenutu misiju, ali je njena tužba potom odbijena, jer je jedan fizičar dokazao da sonda ne može uticati na putanju komete.

10 TUŽIO SAMOG SEBE

Kertis Gokej podnio je tužbu protiv grada Lodi u Kaliforniji, kada je jedan od đubretarskih kamiona slučajno udario u njegov automobil. O čemu se radi? Gokej, koji je zaposlen u javnom komunalnom preduzeću u Lodiju, sjedio je za volanom kamiona. Iako je otvoreno priznao da je do nezgode došlo njegovom krivicom, Gokej je tužio grad i tražio 3.600 dolara odštete. Pošto je grad odbacio tužbu i rekao da on ne može da tuži samog sebe, Gokej je podnio novu tužbu, ovoga puta u ime svoje supruge. Gradski tužilac rekao je da to takođe nije po zakonu, ali je Gokejeva supruga bila uporna, pa je čak i povisila odštetu na 4.200 dolara rekavši: „Pazite, ja nisam tako dobra ko što je moj muž“.

Izvor: “Blic”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!