Crnogorsko-američka fondacija: Zakonito poslujemo, projekat koče banke i visoke cijene nekretnina

Upravni odbor Fondacije izražava spremnost za intenzivnu komunikaciju sa svim donatorima, pojedincima i udruženjima koja žele dalju saradnju u ovom projektu za koji očekujemo da će biti realizovan,ili konačno definisan, u ovoj godini. Projekat izgradnje Crnogorske kuće, od osnivanja baziran je na iskrenom opredjeljenju i namjerama inicijatora Fondacije i najznačajnijih donatora, odgovorno potvrđujući da je finansijska baza i način realizacije zasnovan na realnim osnovama. Fondacija je otvorena za sve kontakte, interesovanja i predloge naše dijaspore u SAD i Kanadi, udruženjima,kao i državnim organima SAD i Crne Gore. Takođe, Fondacija nema nikakvu odgovornost zašto se u američkim izvještajima ne nalaze podaci za 2015. i kasnije jer su godišnji izvještaji koje je uradila navedena firma dostupni svim zainteresovanim, a naročito donatorima

Crnogorsko-američka fondacija za izgradnju Crnogorske kuće je, povodom obraćanja predstavnika udruženja iseljenika iz Kanade, kao i nekih medija, saopštila da je u svim godišnjim izvještajima revizora utvrđeno njeno potpuno zakonito poslovanje.

“Polazeći od najave i obećanja predstavnika dijaspore da su spremni da za projekat obezbijede 2,5 milona dolara, Vlada Crne Gore je u dva navrata uplatila sredstva za potrebe kupovine objekta u iznosu od 1.700.000 eura na račun Fondacije. Projekat su podržale i druge institucije iz Crne Gore, kao i predstavnici dijaspore iz SAD i Kanade, te je ukupan iznos namijenjen realizaciji ovog projekta, na dan 15.02.2013. godine, bio 2.454.359.38 dolara. Ukupna sredstva deponovana su na račun Fondacije kod Chase banke. Zbog poslovne politike te banke, računi diplomatskih predstavništava i drugih udruženja koje imaju deponovan novac stranih vlada morali su biti ugašeni, pa samim tim i Fondacije. Odmah je otvoren račun kod Bank Of Amerika i novac je deponovan na novi račun, gdje se i sada nalazi”, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik Refik Radončić.

Ističe se da je Fondacija, odmah nakon prikupljenih donacija i uplata Vlade, otpočela proces traženja lokacija i objekata radi realizacije projekta.

“Razgovori su vođeni i sa poslovnim bankama u Njujorku, radi obezbjeđivanja povoljnih uslova za dobijanje kredita. Zbog veoma visokih cijena nekretnina i konstantnog rasta istih na području Njujorka, kao i odbijanja banaka da uđu u realizaciju kreditiranja projekta, do sada nije zaokružena finansijska konstrukcija za pomenuti projekat. Naglašavamo da Fondacija nije nikako odustala od ovog veoma važnog projekta za našu Državu i dijasporu u Sjedinjenim Američkim Državama. Aktivno se kontaktiraju brokeri i poslovne banke i prati stanje na tržištu nekretnina kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja”, dodaje se u saopštenju.

Poslovanje Fondacije, kao i sve finansijske transakcije, kaže sa u saopštenju, vrše se u skladu sa američkim propisima, o čemu se dostavljaju redovni godišnji izvještaji. Fondacijom upravlja Upravni odbor, kojim rukovodi predsjednik Fondacije Refik Radončić. U Upravnom odboru su i predstavnici DKP-a Crne Gore u SAD, predstavnici MVP-a i Ministarstva finansija Crne Gore. U skladu sa američkim propisima, prijavu poslovanja za potrebe Fondacije vrši kompanija Berard & Associate spc. Certifed Public Accountants, NY.

“Upravni odbor Fondacije izražava spremnost za intenzivnu komunikaciju sa svim donatorima, pojedincima i udruženjima koja žele dalju saradnju u ovom projektu za koji očekujemo da će biti realizovan,ili konačno definisan, u ovoj godini. Projekat izgradnje Crnogorske kuće, od osnivanja baziran je na iskrenom opredjeljenju i namjerama inicijatora Fondacije i najznačajnijih donatora, odgovorno potvrđujući da je finansijska baza i način realizacije zasnovan na realnim osnovama. Fondacija je otvorena za sve kontakte, interesovanja i predloge naše dijaspore u SAD i Kanadi, udruženjima,kao i državnim organima SAD i Crne Gore. Takođe, Fondacija nema nikakvu odgovornost zašto se u američkim izvještajima ne nalaze podaci za 2015. i kasnije jer su godišnji izvještaji koje je uradila navedena firma dostupni svim zainteresovanim, a naročito donatorima”, piše u saopštenju.

Podsjeća se da je Crnogorsko Američka Fondacija osnovana i registrovana je u Njujorku 07.10.2010. godine, na dobrovoljnoj osnovi, kao neprofitna, nevladina organizacija, u skladu sa američkim zakonima.

“Osnovni motiv osnivanja Fondacije je realizacija projekta Crnogorska kuća u Njujorku, sa ciljem da se pod jednim krovom obezbijedi prostor za potrebe Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku, Stalne misije Crne Gore pri UN i naše dijaspore u SAD, koja bi kroz izgradnju i opremanje Kulturnog centra dobila prostor za okupljanja i organizovanje raznih manifestacija. Fondacija i dalje ostaje otvorena za saradnju i poziva predstavnike dijaspore da svojim aktivnostima i donacijama doprinesu realizaciji ovog započetog projekta”, ističe se u saopštenju.

Kazali su i da je do gašenja sajta došlo zbog tehničkih problema i da zainteresovani svakom trenutku mogu dobiti sve informacije koje se tiču Fondacije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!