Da li su Indija i Pakistan na pragu rata za vodu?

Ovaj međunarodni ekspert smatra da želja Indije za preuzimanjem kontrole nad vodama potiče još iz 19. vijeka kada je raznolika grupa indijskih nacionalista, britanskih vodnih inženjera i administrativnih radnika počela gledati na navodnjavanje kao na “spasenje Indije”.

Detalj sa rijeke Ind (Foto: Printscreen/Al Jazeera)

Međunarodni stručnjak za azijska pitanja upozorava da bi se Pakistan mogao suočiti s ozbiljnom nestašicom vode do 2025. usred sve većih napetosti sa Indijomnakon odluke New Delhija da preusmjeri tok jedne rijeke koja teče prema njenom sjeverozapadnom susjedu.

Indija je saopštila da će zaustaviti tok pritoka rijeke Ind prema Pakistanu nakon ‘samoubilačkog’ napada koji je sredinom ovog mjeseca izveden na vojni konvoj u regiji Kašmir koja je pod kontrolom New Delhija.

U napadu je stradalo više od 40 vojnika iz redova specijalnih snaga, a odgovornost za napad je preuzela grupa Jaish-e-Mohammed bazirana u Pakistanu.

Američki časopis Foreign Policy navodi da odluka indijske Vlade o izgradnji brane na rijeci Ravi (jedna od šest pritoka rijeke Ind) podstiče plamen sukoba između dva nuklearna susjeda koji se stalno sukobljavali oko sporne teritorije Kašmira.

IZVOR SUKOBA

Kako bi se bolje razumjela priroda dešavanja između dvije zemlje, Foreign Policy je razgovarao sa Sunilom Amrithom, profesorom južnoazijskih studija na Univerzitetu Hadvard i autorom knjige “Neukrotive vode”, koji se slaže s časopisom u opisu nedavne kriza kao “izvora prekograničnog sukoba za vodu”.

Amirith kaže kako se ovaj opis može primijeniti na ovaj slučaj “barem u pogledu naglosti, proizvoljnosti i brutalnosti kojom se pojavio”.

Skrenuo je pažnju i na brojne druge prekogranične sukobe u Aziji za vodu koji su dosta “sporiji” u svojom pogoršanju. Na primjer, do 1980-ih susjedne države nisu imale kapacitete ili ambicije da izgrade brane i skrenu gornji tok rijeka Himalaja.

Ovaj međunarodni ekspert smatra da želja Indije za preuzimanjem kontrole nad vodama potiče još iz 19. vijeka kada je raznolika grupa indijskih nacionalista, britanskih vodnih inženjera i administrativnih radnika počela gledati na navodnjavanje kao na “spasenje Indije”.

DRUGI HRAMOVI

Ekspanzija izgradnje brana u vrijeme indijskog predsjednika Jawaharlala Nehrua oličenje je ambicija njegove države u postkolonijalno doba i njenog planskog osvajanja hirovite prirode i klime. Nehru poznat po tome što je velike brane nazvao “hramovima nove Indije”.

U vrijeme premijera Narendraa Modija, kontrola vode je za Indiju i dalje imala “simboličnu vrijednost”, prema riječima Amiritha. Vlada se takođe obavezala na sprovođenjegigantskog projekta povezivanja rijeka, čija se vrijednost procjenjuje na najmanje 90 milijardi dolara.

Amirith se u intervjuu osvrnuo i na Sporazum o vodama Inda koji su dvije države postigle 1960. godine pod pokroviteljstvom Svjetske banke, koji su brojni istraživači u oblasti međunarodnih odnosa smatrali primjerom uspješne saradnje među neprijateljskim državama.

Kaže da se ovim sporazumom nastojala regulisati podjela vode, gdje bi vode Sutleja, Beasa i Ravija bile dodijeljene Indiji, a zapadni Ind, Jhelum i Chenab Pakistanu, piše Al Jazeera.

U praksi, značajna količina vode je tekla u Pakistan, čak i nakon što je Indija izvukla ono što joj je trebalo iz istočnih rijeka.

Međutim, to je sada dovedeno u pitanje, nakon što je Indija obećala da će zadržati više vode iz rijeke Ravi. Amirith smatra kako je zanimljivo to da je jedan od faktora koji je ranije zaustavljao Indiju da učini ovaj potez bio unutrašnji sukob oko korištenja rijeke između indijskih država kroz koje rijeka protiče.

NEDOSTATAK VODE

Profesor Amirith ističe da Pakistan spada u države svijeta koje se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom vode. Prema nedavno sprovedenoj studiji, ova država će se suočiti s manjkom vode od 31 milion acre-feeta do 2025. godine (jedan acre-foot je 1,233.48183754752 m3) Pakistan svake godine koristi oko 104 acre-feeta za navodnjavanje u poljoprivredi.

Odgovarajući na pitanje Foreign Policyja o tome može li se ovaj spor oko podjele vode razumjeti u kontekstu sukoba oko Kašmira ili je to nasljeđe podjele Indije, profesor Amirith kaže da su obje hipoteze validne.

Dodaje da vode rijeke Chenab i Jhelum, koje su Sporazumom o vodama Inda dodijeljene Pakistanu, prolaze preko dijela Kašmira koji je pod indijskom kontrolom. To znači da su pregovori o vodama uvijek bili povezani sa zabrinutošću oko teritorijalnog suvereniteta, i to je jedan od razloga zašto tenzije u Kašmiru vrlo brzo eskaliraju u sukobe oko vode, kao što se dogodilo u ovom slučaju.

Više od 400 brana se trenutno se gradi ili se planira izgraditi u narednih deset godina u Indiji, Nepalu, Butanu i Pakistanu, otkriva Amirith, i još mnogo toga će biti izgrađeno duž kineske granice na Tibetanskoj visoravni.

Ako se ti planovi ostvare, kazao je Amirith, ovo područje će imati najveći broj brana na svijetu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!