Među migrantima u BiH otkriveno pet terorista iz Avganistana

Te osobe, koje su porijeklom iz Avganistana, locirane su i identifikovane na području Sarajeva i Bihaća i stavljene su pod stalni nadzor u centru za ilegalne migrante zatvorenog tipa, koji se nalazi u okolini Sarajeva

Foto: Printscreen/Fokus.ba

Pet osoba koje se mogu povezati s terorizmom otkrile su od početka ove godine policijske agencije u Bosni i Hercegovini među ilegalnim migrantima koji su ušli u tu zemlju, potvrdili su danas iz Sužbe za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Te osobe, koje su porijeklom iz Avganistana, locirane su i identifikovane na području Sarajeva i Bihaća i stavljene su pod stalni nadzor u centru za ilegalne migrante zatvorenog tipa, koji se nalazi u okolini Sarajeva.

Uz njih je identifikovan još jedan Avganistanac koji je povezan s krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom, a i on je pod istim mjerama nadzora.

U saopštenju Službe za poslove sa strancima navodi se kako su njihovi inspektori sumnjive migrante pronašli tokom preduzimanja mjera dodatnih provjera i profiliranja osoba koje mogu predstavljati sigurnosni rizik, a ilegalno ulaze u BiH.

Taj zadatak sprovode u saradnji s bosanskohercegovačkim i inostranim sigurnosnim agencijama, prije svega razmjenom biometrijskih podataka ilegalnih migranata koji pristižu u BiH, piše “Jutarnji list”.

Iz Službe za poslove sa strancima objavili su samo inicijale osumnjičenih za terorizam i njihova godišta, a iz toga se može vidjeti da je riječ o mlađim muškarcima starosti od 22 do 30 godina.

“U saradnji s partnerskim agencijama i državama porijekla sprovodi se postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica nužnih za njihovo udaljenje s teritorije BiH na temelju prethodno izrečenih mjera protjerivanja”, stoji u saopštenju dostavljenom medijima u BiH.

Najavljeno je i kako će kapaciteti i spremnost Službe za poslove sa strancima za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama koji proističu iz nezakonitih migracija biti dodatno osnažene dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu, koja se očekuje do kraja marta, a koristiće za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

Tokom 2018. godine u BiH je ušlo nešto više od 24.000 ilegalnih migranata, a ministar sigurnosti Dragan Mektić ranije ove sedmice je najavio kako se i u ovoj godini može očekivati nešto slično, odnosno najmanje 25.000 novih migranata. Novi migrantski talas u Bosni i Hercegovini očekuju na proljeće.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!