Turski državljani osnovali 2.097 firmi u Crnoj Gori, najviše u Budvi i Podgorici

Da su Turci ozbilno prisutni na našem tržištu potvrđuje i informacija da je turska kompanija Erka počela nedavno gradnju luksuznog hotelsko-stambenog kompleksa u podgoričkom naselju Zabjelo. Hotel će biti kategorisan sa pet zvjezdica. Planirani završetak gradnje je 30. decembar 2020

Budva (Foto: Facebook/Opština Budva)

Broj Turaka koji otvaraju firme u Crnoj Gori rapidno raste, što pokazuju uporedne brojke od 2015. do danas. Prema podacima s kraja 2018. godine, u Crnoj Gori posluje 2.097 privrednih društava kod kojih se među osnivačima nalaze državljani Turske, pri čemu se 2.863 pravnih i fizičkih lica državljana Turske pojavljuju kao osnivači, bez obzira na udio u vlasništvu, saopšteno je CdM-u iz Poreske uprave.

Kako navode, najveći broj privrednih društava koja su osnovali turski državljani posluje u Budvi i to 1.048, dok ih u Podgorici radi 609.

“Posmatrajući privredna društva kod kojih se među osnivačima nalaze turski državljani, bez obzira na procenat udjela u vlasništvu, može se utvrditi da najveći broj ih obavlja djelatnost konsultantskih usluga, izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, nespecijalizovane trgovinom na veliko i malo i ugostiteljstva”, tvrde za CdM iz Poreske uprave.

Posmatrajući period od 2015. do 2018. godine pravna i fizička lica koja su državljani Turske, bez obzira na procenat udjela u vlasništvu, registrovala su sljedeći broj privrednih društava:

2018. – 1.545 privrednih društava

2017. – 435 privrednih društava

2016. – 71 privredno društvo

2015. – 29 privrednih društava

TURCI GRADE HOTEL NA ZABJELU

Da su Turci ozbilno prisutni na našem tržištu potvrđuje i informacija da je turska kompanija Erka počela nedavno gradnju luksuznog hotelsko-stambenog kompleksa u podgoričkom naselju Zabjelo.

Hotel će biti kategorisan sa pet zvjezdica. Planirani završetak gradnje je 30. decembar 2020.

Ovo je samo nastavak talasa turskih investicija u Crnoj Gori, a upravo su na Zabjelu u kratkom roku otvoreni objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki.

Da turski investitori imaju ozbiljne planove potvrdio je nedavno i bivši ambasador Turske Serhat Galip.

HOĆE DA GRADE AKVA PARK

Turski investitori zainteresovani su za izgradnju akva parka, tržnog centra i sportskog kompleksa u Podgorici, a u planu je da ubrzo i jedna od ulica glavnog grada dobije ime po prijestonici Turske.

“Uslovi za ulaganje su veoma povoljni i investitori imaju povjerenja da ulažu svoj novac ovdje”, istakao je Galip.

On je naveo da su do septembra ove godina investicije koje dolaze iz Turske u Crnu Goru dostigle iznos od preko 44 miliona eura, a kao jednu od značajnijih tada je izdvojio započetu izgradnju hotela sa pet zvjezdica u Podgorici.

Na sastanku je bilo i riječi o saradnji sa Turskom da se izgradi pješački most preko Morače na potezu od Stare varoši prema Sportskom centru “Morača”.

O važnosti dobrih odnosa Crne Gore i Turske prilikom susreta sa predsjednikom države Milom Đukanovićem govorila je i novoizabrana ambsadorka te zemlje Songul Ozan. Ona je iskazala punu spremnost da pomogne daljem razvoju ekonomskih odnosa dvije države i povećanju trgovinske razmjene čemu će doprinijeti i očekivana revizija Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Crna Gora je i važna turistička destinacija, kazala je Ozan, dodajući da će u narednom period jačati i kulturne odnose.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!