Uprava za dijasporu započinje da vodi evidenciju iseljenika iz Crne Gore

Evidencija iseljenika je isključivo u funkciji utvrđivanja što preciznijeg odgovora na pitanje koliko nas ima u dijaspori, kao i o tome kakva je struktura iseljeništva u smislu profesije, starosne strukture, zastupljenosti po državama i slično

Uprava za dijasporu danas započinje probno korišćenje aplikacije za evidenciju iseljenika iz Crne Gore.

Aplikacija je nastala kao proizvod saradnje Uprave za dijasporu i Zajednice Crnogoraca u Makedoniji, a kreirala je i donirala renomirana skopska informatička kuća NEXTSENSE.

“Evidencija iseljenika je isključivo u funkciji utvrđivanja što preciznijeg odgovora na pitanje koliko nas ima u dijaspori, kao i o tome kakva je struktura iseljeništva u smislu profesije, starosne strukture, zastupljenosti po državama i slično. Svakako će unaprijediti rad Uprave za dijasporu koja dosad nije imala dovoljno raznovrsnih podataka o iseljeništvu, a na ovaj način će se dobiti mnogi podaci na osnovu odgovora na 27 pitanja, jednostavnim upitima iz baze iseljenika, po različitim uslovima pretraživanja”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu. 

Na taj način se, piše u saopštenju, omogućava našem iseljeništvu da se upiše, jednostavnim aktiviranjem banera ‘Upiši se u evidenciju dijaspore’, na sajtu Uprave za dijasporu (desna kolona) i odgovorima na pitanja. Korišćenje aplikacije i upisivanje podataka je na dobrovoljnoj osnovi.

Svečanost povodom puštanja u rad aplikacije biže održana tokom januara 2019. godine, u prisustvu brojnih zvanica iz javnog i političkog života.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!