Prijatelji, partneri, saveznici: Đukanović primio akreditivno pismo od Džudi Rajzing Rejnke

„Sjedinjene Države s ponosom stoje uz Crnu Goru kao prijatelja, partnera i saveznika“, kazala je ambasadorka Rajnke. „Radujem se što ću sa crnogorskim vlastima i građanima Crne Gore raditi na jačanju veza između naših ponosnih država.“

Foto: Usembassy.gov

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rejnke, Estonije, Kristi Karelson, Šri Lanke, Karunasene Hetiaraćija i Mauritanije, Hameda Sidija Muhameda.

Kako prenosi Portal Analitika, Đukanović je po završetku ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i tom prilikom im poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije.

Đukanović je tokom susreta sa ambasadorkom SAD-a Džudi Rajzing Rejnke izrazio očekivanje da će njen mandat u Crnoj Gori proteći u najboljem interesu obje zemlje i označiti novi doprinos unapređenju odnosa Crne Gore i SAD-a. Posebno je naglasio strateško partnerstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država  koje je učvršćivano u teškim vremenima za ovaj region, kao i nesebičnu prijateljsku podršku SAD-a u svim ključnim trenucima naše novije istorije. Podrška Amerike bila je važna za očuvanje mira i multietničkog sklada u Crnoj Gori, obnovu njene nezavisnosti i ostvarivanje strateškog interesa članstva u NATO. Na tim temeljima, ubijeđeni smo, kazao je Predsjednik, biće nastavljena plodna saradnja dvije države i u procesu EU integracija, imajući u vidu značaj tog procesa za stabilnost i razvoj Regiona. U tom kontekstu Predsjednik je iskazao zadovoljstvo pojačanom pažnjom SAD-a  ka ZB, ističući da će Crna Gora u tom smislu biti odgovoran partner i promoter evro-atlantskih vrijednosti.

Ambasadorka SAD-a iskazala je visoko poštovanje za posvećenost Crne Gore partnerstvu sa njenom zemljom i saradnju u okviru NATO saveza. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju evropsku perspektivu Crne Gore i regiona, istakla je Rajnke i ukazala na ličnu i spremnost njene države da podrži Crnu Goru u tom procesu. Prepoznajući izazove Crne Gore i regiona, iskazala je puno poštovanje za lidersku ulogu Crne Gore i predsjednika u promovisanju evroatlantskih vrijednosti.

Sagovornici su se saglasili da strateško partnerstvo dvije države ima perspektivu i u pogledu ekonomske saradnje, imajući u vidu razvojne potencijale Crne Gore i njenu ekonomsku politiku, ali i prethodnu profesionalnu orjentaciju ambasadorke u toj sferi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!