Skandal u Njemačkoj: Višestruko nagrađivani novinar “Špigla” godinama izmišljao priče

Skandalozno otkriće šokiralo je medijski svijet, tim prije jer je Relotius dobio više nagrada za svoje istraživačko novinarstvo, uključujući CNN-ovu nagradu za novinara godine 2014. Posljednju nagradu dobio je prošlog mjeseca – njemački Reporterpreis, takođe za novinara godine

Klas Relotius (Foto: Twitter/WELT)

Njemački nedjeljnik “Špigl” otkrio je slučajeve krivotvorenja jednog od svojih najpriznatijih novinara Klasa Relotiusa, tvrdeći na zvaničnoj stranici da je “lažirao vlastite priče i izmišljao izvore u više navrata”.

Prevara je otkrivena istragom same redakcije lista, piše “Špigl”.

Skandalozno otkriće šokiralo je medijski svijet, tim prije jer je Relotius dobio više nagrada za svoje istraživačko novinarstvo, uključujući CNN-ovu nagradu za novinara godine 2014. Posljednju nagradu dobio je prošlog mjeseca – njemački Reporterpreis, takođe za novinara godine.

Taj članak o dječaku iz Sirije žiri je pohvalio za “vedrinu, poetičnost i relevantnost”. Međutim, u međuvremenu se ispostavilo da su svi izvori za priču bili u najboljem slučaju mutni i da je većina sadržaja članka izmišljena, javlja Gardijan.

Prema “Špiglu”, otkriveni novinar je potvrdio sumnje, prekinuo sve poslove u nedelju i sam raskinuo ugovor o radu u ponedjeljak.

“Špigl” je putem štampanog i onlajn izdanja objavio skoro 60 njegovih članaka od 2011. Sumnje su se pojavile objavom njegovog članka u novembru 2018.

NAGRAĐEN ZA IZMIŠLJENI ČLANAK O DJEČAKU IZ SIRIJE

Relotius je priznao da je izmislio priče i krivotvorio činjenice u nekoliko slučajeva. Prema njegovoj verziji, najmanje 14 članaka je barem jednim dijelom bilo krivotvoreno.

Priznao je i da nikada nije ni upoznao određene izvore koje je naveo u svojim člancima.

RAZOTKRIO GA KOLEGA IZ REDAKCIJE

Jedan od njegovih kolega, koji je sproveo istragu njegovih članaka, postao je sumnjičav i iznio svoje nedoumice, piše “Špigl”. Novinar je tako uspio da skupi materijale protiv svog kolege.

Članak koji je pobudio sumnju bila je reportaža o migrantskoj krizi na meksičko-američkoj granici. Relotiusov kolega, koji je s njim radio na članku, Huan Moreno, pronašao je dva izvora koja je ovaj opsežno citirao u članku. Oni su mu rekli da nikad nisu upoznali Relotiusa, a kamoli mu dali izjave.

Internom istragom utvrđeno je da je osramoćeni novinar takođe lagao da je vidio rukom napisan znak “Meksikanci ostanite napolju”.

Drugi lažirani članci koji su otkriveni bavili su se, između ostalog, jemenskim zatvorenikom u Gvantanamu i američkim fudbalerom koji je protestovao protiv policijskog nasilja nad crncima, klečeći tokom izvođenja himne prije utakmica, Kolinom Kapernikom.

Prije nego što se zaposlio u “Špiglu”, osumnjičeni novinar je radio i za nekoliko drugih medijskih kuća i primio nagrade za svoj rad.

“Zloupotrijebio je svoj talent”, napisao je na Twitteru “Velt”, za koji je Relotius takođe pisao.

Uprava “Špigla” imenovaće tim koji će se sastojati od unutrašnjih i spoljnih stručnjaka čiji je cilj da istraže dokaze krivotvorenja.

Rezultati istrage će se objaviti javno “u svrhu objašnjenja procesa istrage i izbjegavanja njegovog ponavljanja”, napisao je “Špigl” i dodao da se “krivotvorene priče ne mogu isključiti ni uz najbolje namjere”.

Uz to se izvinio svojim čitaocima i svima koji su možda bili predmet “lažnih citata, izmišljenih ličnih detalja ili izmišljenih prizora na fiktivnim mjestima” i izrazio “šok” ovim neugodnim otkrićem, prenosi Index.hr.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!