Preminuo bivši predsjednik SAD George H. W. Bush stariji: Predvodnik jedne od najmoćnijih američkih političkih dinastija

Senatorov sin, zastupnik u Kongresu, diplomata, šef CIA-e, zamjenik predsjednika, predsjednik (1989-1993), otac dvojice guvernera od kojih je stariji, George W. Bush proveo osam godina u Bijeloj kući, George Bush stariji je utjelovljavao plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene

Foto: Printscreen

George H. W. Bush, 41. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je okončao hladni rat i oslobodio Kuvajt od Saddama Husseina, umro je u petak u dobi od 94 godine, samo nekoliko mjeseci nakon supruge Barbare, žene koju je volio cijelog života.

Senatorov sin, zastupnik u Kongresu, diplomata, šef CIA-e, zamjenik predsjednika, predsjednik (1989-1993), otac dvojice guvernera od kojih je stariji, George W. Bush proveo osam godina u Bijeloj kući, George Bush stariji je utjelovljavao plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene.

George Herbert Walker Bush rođen je 12. juna 1923. godine u predgrađu Bostona. Njegov otac Prescott je bio poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavnik Connecticuta u američkom Senatu tokom 1950-ih i 1960-ih.

PREŽIVIO PAD AVIONA

Studirao je na Phillipsu, iako je bio primljen na prestižni Yale, i 1942. se prijavio u ratnu mornaricu. S 18 godina postao je najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad aviona koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana.

Nakon rata Bush se vjenčao s Barbarom Pierce, početkom 1945. godine, završio studije i počeo da radi u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u republikanskoj stranci. Prvi od dva mandata u Zastupničkom domu u Washingtonu počeo je 1967, a zatim ga je predsjednik Nixon 1971. imenovao za ambasadora u UN-u.

Nakon što je vodio stranku tokom skandala Watergate, predsjednik Gerald Ford ga je imenovao za šefa diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto CIA-e s kojeg je smijenjen dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera.

Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore se kandidovao 1980. godine, ali ga je pobijedio ga Ronald Reagan koji ga je izabrao za potpredsjedničkog kandidata.

NAJVEĆA KOPNENA OFANZIVA OD 1945.

Za Busha tada počinje razdoblje od 12 godina u Bijeloj kući, osam kao Reaganov zamjenik, da bi zatim bio uvjerljivo izabran njegovim nasljednikom. Njegov predsjednički mandat se poklapa sa završetkom hladnog rata u kojem je postupao posebno oprezno.

Na invaziju Saddama Husseina na Kuvajt 1990. vrlo je odlučno reagovao i pokrenuo je najveću kopnenu ofanzivu od 1945. Nakon iračkog poraza, njegova popularnost se približava 90 odsto. Bush takođe naređuje vojnu intervenciju protiv panamskog predsjednika Manuela Noriege.

Ti uspjesi nisu ga spasili od jasnog poraza koji mu je krajem 1992. zadao 22 godine mlađi Bill Clinton. Bush, je nakon što je tokom predsjedničke predizborne kampanje 1988. obećao da nikada neće povisiti poreze, to učinio pod pritiskom Kongresa. Tada Sjedinjene Američke Države proživljavaju recesiju 1991. i 1992. uz jaki porast nezaposlenosti.

BOLOVAO OD PARKINSONOVE BOLESTI

Nakon poraza se povukao u predgrađe Houstona, čiji Međunarodni aerodrom nosi njegovo ime. George H. W. Bush je 2001. postao drugi američki predsjednik, nakon John Adamsa, kojeg je naslijedio sin. George W. Bush predsjednik je bio od 2001. do 2009. godine, nakon što je bio pet godina obavljao dužnost guvernera Teksasa.

Bio je izvrstan sportista, a za 90. rođendan izveo je padobranski skok. George H. W. Bush, poznat i kao Bush 41, bio je najstariji živi američki predsjednik, a taj status sada pripada tri mjeseca mlađem Jimmyju Carteru.

Osim Georgea Juniora i Jeba, guvernera Florida od 1999. do 2007. i kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2016. godine, George i Barbara Bush imali su četvoro djece, od kojih im je jedna ćerka rano umrla.

Posljednjih godina se kretao u invalidskim kolicima jer je bolovao od Parkinsonove bolesti. U aprilu 2018. je uspio da dođe na sahranu supruge Barabare s kojom je 73 godine proveo u braku i koja je za njega govorila da je bio prvi dečko kojeg je poljubila, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!