Ko je Nancy Pelosi, najmoćnija američka političarka: Trumpu je obećala pakao!

Kad je Barack Obama postao predsjednik, Demokrate su nakon 14 godina počele da kontrolišu i Kongres i Bijelu kuću. Pelosi je uvjerila Obamu da nastavi sa sprovođenjem zdravstvene reforme (tzv. Obamacare), čak i onda kad se sve činilo izgubljenim. Sada, u 78. godini, Pelosi je postala šefica većine u Zastupničkom domu Kongresa i zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika

Nancy Pelosi (Foto: Printscreen/Today News Feeds)

Iako se za mjesto za neku političku funkciju kandidovala tek kad joj je bilo 47 godina, demokratkinja zadužena za pitanja manjina postala je najmoćnija žena Washingtona.

Njen put je bio dug i trnovit, ali velika vještina u prikupljanu donacija i političko “šesto čulo” osigurali su joj mjesto na Capitol Hillu, klubu dosad rezervisanom samo za muškarce.

Evo kako se zapravo ova domaćica iz San Francisca uzdigla do političkog Olimpa.

Nancy Pelosi je rođena 26. marta 1940. u Baltimoreu, u talijansko-američkoj katoličkoj porodici uronjenoj u politiku.

I odrasla je u Baltimoreu kao ćerka gradonačelnika iz redova Demokrata, Thomasa D’Alesandra. Kao djevojčica pomagala je ocu da vodi bilješke o tome ko mu duguje političke usluge. I njen brat, Thomas D’Alesandro III, bio je gradonačelnik Baltimorea.

POZNANSTVO SA KENNEDYJEM

Prvoj je konvenciji demokrata prisustvovala kad joj je bilo 12 godina, a sa 20 je upoznala i J. F. Kennedyja na njegovom inauguracionom balu.

Svog muža, Paula Pelosija, upoznala je u Georgetownu i ubrzo se sa njim preselila u San Francisco. Do 1969. godine već je bila majka petoro djece. Paul je radio kao bankar, dok je Nancy bila kod kuće i brinula o djeci. U svom domu pokrenula je klub Demokratske stranke.

Godine 1976. godine angažovala se u predizbornoj kampanji guvernera Kalifornije Jerryja Browna, pa je u narednim godinama regrutovala nove članove i prikupljala sredstva za Demokrate.

Kada je imala 47 godina njeno najmlađe dijete otišlo je na studije. Tada je Pelosi odlučila da se kandiduje za mjesto u Kongresu, pa je organizovala više od stotinu kućnih okupljanja, regrutovala 4.000 novih članova i prikupila milion dolara u manje od sedam sedmica kampanje.

Na izborima u San Franciscu porazila je svog mentora i Demokratima osvojila vrlo čvrsto mjesto u Kongresu. Prilikom zakletve, 1978, uz nju je bio njen otac u invalidskim kolicima.

Pelosi se brzo uspinjala na političkoj ljestvici, a jedan od najznačajnijih financijskih podržavalaca bila joj je vinarija E & J Gallo Winery, proizvođač 25 odsto ukupnih količina vina u Americi. I Pelosi je vlasnica dva vinograda u Kaliforniji.

PRAVA LGBT OSOBA I OBOLJELIH AIDS-A

Pelosi je dugo prijateljevala i sa senatorkom Dianne Feinstein – bile su komšinice i puno se družile prije nego su postale najmoćnije žene američkog Kongresa.

Kao zastupnica, Pelosi se zalagala za prava LGBT osoba i oboljelih od AIDS-a čak i u vrijeme kad je to bila vrlo nepopularna tema.

Takođe, zajedno s Feinstein i republikancem Chuckom Schumerom, jedna je od autora zabrane nošenja poluautomatskog oružja iz 1994.

Godine 1995. zaslužila je svoje mjesto i u moćnom Odboru za obavještavanje, kao i u Odboru za međunarodne operacije.

Njen suprug, Paul Pelosi, sve to to vrijeme držao se podalje od medija i fokusirao se na svoj biznis s nekretninama. Takođe, vlasnik je fudbalskog tima Sacramento Mountain Lions.

Nancy Pelosi je 2002. postala prva žena na čelu demokratskog kluba u Kongresu, a 2006. udružila se s Schumerom, Harryjem Reidom i Rahmom Emanuelom u namjeri da preuzmu Kongres. To je na kraju i uspjelo, jer su Demokrate preuzele većinu oba doma.

Te 2006. uspjela je da podigne iznos minimalne plate, ukinula porezne olakšice za naftne kompanije i uvela nova pravila u lobiranje.

SPAVA MALO I NE PIJE KAFU

Njena radna etika je naširoko poznata. Spava vrlo malo, ne pije kafu (preferira vruću vodu s limunom), svaki dan ispunjava ukrštene riječi u New York Timesu  i često za doručak jede sladoled.

Godine 2008, tokom vrlo oštre kampanje za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, uspjela je da ostane neutralna i ne izgubi prijatelje u žaru borbe, a iste godine vodila je demokratsku konvenciju.

Kad je Barack Obama postao predsjednik, Demokrate su nakon 14 godina počele da kontrolišu i Kongres i Bijelu kuću. Pelosi je uvjerila Obamu da nastavi sa sprovođenjem zdravstvene reforme (tzv. Obamacare), čak i onda kad se sve činilo izgubljenim.

TREĆA NAJMOĆNIJA OSOBA U SAD-U

Sada, u 78. godini, Pelosi je postala šefica većine u Zastupničkom domu Kongresa i zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

Ova demokratkinja obećala je pakao Donaldu Trumpu koji ju je nazvao u utorak naveče, prije nego su prebrojani svi glasov, piše “Jutarnji list”.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!