Merkelova potvrdila: Neću se kandidovati za kancelarku, ni za predsjednicu CDU

Prvo, na sljedećem stranačkom kongresu Demohrišćana u decembru u Hambrugu, neću se ponovo kandidovati za predsjednicu partije, rekla je Merkel novinarima, preuzimajući odgovornost za gubitke koje je njena stranka ponovo pretrpjela na regionalnim izborima u nedjelju

Foto: Printscreen (YouTube/WELT)

Drugi put u mesec dana, birači na regionalnim izborima u Njemačkoj okrenuli su leđa vladajućoj koaliciji njemačke kancelarke Angele Merkel, čime je potvrđeno da se politička scena zemlje veoma brzo mijenja.

Merkel je saopštila da se neće ponovo kandidovati za predsjednicu svoje Demohrišćanske unije (CDU) u decembru, a da će njen sadašnji mandat na položaju kancelarke biti njen posljednji.

“Prvo, na sljedećem stranačkom kongresu Demohrišćana u decembru u Hambrugu, neću se ponovo kandidovati za predsjednicu partije”, rekla je Merkel novinarima, preuzimajući odgovornost za gubitke koje je njena stranka ponovo pretrpjela na regionalnim izborima u nedjelju.

“Drugo, moj četvrti mandat biće posljednji na položaju njemačke kancelarke. Na sljedećim saveznim izborima 2021. neću se kandidovati za kancelarku, niti bilo koji drugi politički položaj”, rekla je Merkel.

Ona je dodala da će u centru pažnje njene spoljne politike biti Bregzit i američki planovi o povlačenju iz Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), koji su posljednji sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsednik Ronald Regan potpisali 1987, piše Glas Amerike.

Na regionalnim izborima u prosperitetnoj državi Hese masovno su napustili i demohrišćane i socijaldemokrate – partnera CDU u vladi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!