Evropski sud za ljudska prava: Vrijeđanje poslanika Muhameda ne spada u slobodu izražavanja

Sud u Strasbourgu donio je odluku po apelaciji jednog austrijskog državljanina kojem je za vrijeđanje poslanika Muhameda prije sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji

Evropski sud za ljudska prava (Foto: Wikipedia)

Evropski sud za ljudska prava presudio je da vrijeđanje poslanika Muhameda ne ulazi u okvire slobode izražavanja.

Sud u Strasbourgu donio je odluku po apelaciji jednog austrijskog državljanina kojem je za vrijeđanje poslanika Muhameda prije sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji, prenosi Anadolija.

U pisanom saopštenju suda piše da se 47-godišnji Austrijanac ne može pozivati na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koji garantuje slobodu izražavanja, odnosno slobodu mišljenja i primanja i prenošenja informacija ili ideja, piše Al Jazeera.

Sud dalje navodi da je presuda austrijskog suda ispravna i utemeljena.

“Sporne izjave koje su predmet spora izlaze iz granica objektivne rasprave. Korištene izjave su tretirane kao vrijeđanje i napad na poslanika Muhameda. Slični napadi bi mogli pogodovati jačanju predrasuda i ugroziti vjerske slobode u Austriji“, navodi se u saopštenju suda.

Sud u Austriji je 2011. godine osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje zbog uvreda koje je na račun poslanika Muhameda iznio na seminaru koji je pod nazivom “Osnovni elementi islama“ održan dvije godine ranije.

Osuđenom je izrečena kazna u vrijednosti od 480 eura, na šta se žalio vrhovnom sudu Austrije. Nakon odbijanja žalbe, osuđeni je podnio žalbu i Evropskom sudu za ljudska prava.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!