Al Jazeera: Ovo je tim koji je bio zadužen za mučenje i likvidaciju saudijskog novinara

Prema turskim medijima i listu Sabah, koji je blizak vladi, smatra se da je grupa od 15 Saudijaca umiješana u mučenje i likvidaciju Khashoggija. Mediji i aktivisti na društvenim mrežama uspjeli su na Twitteru da pronađu privatne profile nekih od članova ove ekipe zahvaljujući imenima i fotografijama koje su objavili turski mediji. Na osnovu njihovih profila su došli do saznanja da se u timu za likvidaciju nalaze i pripadnik saudijskih specijalnih snaga i ekspert za forenziku

Foto: Al Jazeera

Turski izvori su otkrili jutros informacije, fotografije i detalje o saudijskom timu koji je, kako kažu, bio zadužen za mučenje i likvidaciju saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Mnogi detalji slučaja Khashoggi, koji je nestao 2. oktobra, još su obavijeni velom misterije.

Turski izvori počeli su da otkrivaju informacije i fotografije o timu saudijskih obavještajaca koji su stigli u kompleks saudijskog konzulata istog dana kada se tu nalazio i Khashoggi, javila je Al Jazeera.

U DVA AVIONA 15 SAUDIJACA

Turski izvori su potvrdili da se među osumnjičenima nalaze i osobe drugih nacionalnosti, prenosi Al Jazeerin reporter.

Mediji u Turskoj su objavili imena i fotografije 15 Saudijaca koji su doputovali u Istanbul u dva privatna aviona, a zatim se uputili u saudijski konzulat u vrijeme kada se tu nalazio novinar Khashoggi.

Prema turskim medijima i listu Sabah, koji je blizak vladi, smatra se da je grupa od 15 Saudijaca umiješana u mučenje i likvidaciju Khashoggija.

Mediji i aktivisti na društvenim mrežama uspjeli su na Twitteru da pronađu privatne profile nekih od članova ove ekipe zahvaljujući imenima i fotografijama koje su objavili turski mediji.

Na osnovu njihovih profila su došli do saznanja da se u timu za likvidaciju nalaze i pripadnik saudijskih specijalnih snaga i ekspert za forenziku.

PRIPADNICI BEZBJEDNOSNE SLUŽBE

Pojedini korisnici Twittera kažu da je ova ekipa sačinjena uglavnom od saudijskih vojnika i pripadnika sigurnosne službe.

Saudijci čija su imena objavili turski mediji: Meshal Saad M Albostani, Salah Muhammed A Tubaig, Naif Hassan S. Alarifi, Muhammed Saad H. Alzahrani, Mansur Othman M. Abahuseyin, Halid Aedh G.Altaibi, Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi, Waleed Abdullah M. Alsehri, Turki Muserref M. Alsehri, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Fahad Shabib A. Albalawi, Badr Lafi M. Alotaibi, Mustafa Muhammed M. Almadani, Saif Saad Q Alqahtani.

Među pomenutim imenima posebno se ističu:

Meshal Saad M Albostani – aktivisti na društvenim mrežama navode da se radi o oficiru Saudijskih kraljevskih vazdušnih snaga, a turski izvori ga pominju kao osumnjičenoga za mučenje i ubistvo novinara Khashoggija.

Njegovo ime je prvo na listi koju su objavili turski list Sabah i mediji u Turskoj, s tim da još nije poznato da li je Albostani vođa ekipe ili ne.

Prema procurjelim informacijama koje se pripisuju turskim bezbjednosnim slušbama, Albostani je prošao kroz pasošku kontrolu u 01:45 sati i odsjeo u hotelu “Wyndham Grand”.

Tursku je napustio je u 21:54 sati privatnim avionom kompanije Sky Prime Aviation.

Salah Muhammed A Tubaigy identifikovan je kao forenzički patolog, šef odjela za forenzičke dokaze i pukovnik Saudijske uprave za javnu bezbjednost; predsjednik je Naučnog vijeća za sudsku medicinu Saudijske komisije za zdravstvo.

Prema medijskim izvorima, Tubaigy je stigao na aerodrom “Ataturk” u Istanbulu 2. oktobra u 3:38 sati i odsjeo u hotelu “Movenpick”.

Zemlju je napustio istim privatnim avionom kojim je i doputovao u Tursku.

Naif Hassan S. Alarifi – poručnik i doktor u oružanim snagama Saudijske Arabije i jedan od članova tima koji se, prema turskim izvorima, tereti za umiješanost u ubistvo Khashoggija.

Mediji prenose od turskih izvora da je Alarifi prošao pasošku kontrolu na aerodromu u 16:12 sati, a da je zemlju napustio u 21:45 sati avionom kompanije Sky Prime, nakon što je odsjeo u hotelu “Wyndham Grand”.

Muhammed Saad H. Alzahrani, oficir u Kraljevskoj gardi, prema aktivistima na društvenim mrežama takođe jedna od osoba sa liste optuženih za ubistvo saudijskog novinara.

Na društvenim mrežama su objavljene i njegove fotografije, a na jednoj od njih se nalazi u društvu saudijskog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana.

Avionom je doputovao na aerodrom Ataturk u 16:53 sati, a iz zemlje je otputovao privatnim avionom kompanije Sky Prime.

U Istanbulu je u odsjeo u hotelu “Wyndham Grand”.

Waleed Abdullah M. Alsehri, kapetan u Upravi za rehabilitaciju i oporavak u zatvorima u Istočnoj pokrajini.

Služio je u Saudijskim vazdušnim snagama, a rođen je 1980. godine.

Prema turskim informacijama, na aerodrom Ataturk je stigao privatnim avionom iste kompanije.

Odsjeo je u hotelu “Movenpick”, a Tursku napustio u 17:45 sati privatnim avionom.

Thaar Ghaleb T. Alharbi, oficir saudijske Kraljevske garde, rođen 1979. godine, pasošku kontrolu na aerodromu je prošao u 3:41 sati.

Odsjeo je u hotelu “Movenpick”, a iz zemlje je izašao u 17:44 sati.

Na listi osumnjičenih za likvidaciju novinara Khashoggija nalaze se i Mansur Othman M. Abahuseyin, poručnik Saudijske uprave za javnu bezbjednost, Fahad Shabib A. Albalawi, koji je odsjeo u hotelu “Movenpick” i napustio Tursku u 17:46 sati, Mustafa Muhammed M. Almadani, zaposlen u javnoj službi u Saudijskoj Arabiji na poziciji direktora.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!