Detalji o hapšenju Momčila Krajišnika prvi put u javnosti: Prepoznali ga po obrvama, uhapšen u pidžami

“Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora kupatila. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je”, prisjeća se Žerar

Foto: Printscreen/N1

Prikrali su se pod okriljem noći s prigušivačima na puškama, digli u vazduh kućna ulazna vrata i uhvatili ratnog zločinca za kojim je ICTY raspisao potjernicu. Pripadnici francuskih snaga za posebne namjene prvi put pričaju o tome kako su hvatali svoju “metu”.

Rediteljka Ana Roh snimala je dokumentarni film “Operacija Kra”, koji govori o hvatanju bosanskog Srbina Momčila Krajišnika na Palama u aprilu 2000. i uspjela da dobije odobrenje za razgovor s nekim pripadnicima tajne jedinice kojom je zapovijedao viceadmiral Loran Isnar.

Film će 11. oktobra biti prikazan na francuskoj mreži Planete Plus.

U februaru 2000. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba.

Nekoliko mjeseci prije toga, na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih šljemova ubacili vojnici elitne obavještajne jedinice.

“Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji”, priča Žerar (kao i njegovi kolege u filmu, otkriva tek nadimak ili ratno ime).

PREPOZNALI GA PO OBRVAMA

U martu 2000. primijetio je povorku crnih audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva, piše Hina.

Žerar je pretpostavio da se Kra vratio roditeljima, ali se u to morao uvjeriti.

“Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora kupatila. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je”, prisjeća se Žerar.

Glavni vojni štab u Francuskoj zadatak hvatanja povjerava jedinici mornaričkih komandosa “Hubert”.

“Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog”, rekao je zapovjednik jedinice Loran Isnar, prenose “Vijesti”.

“Za to će nam trebati čarobni štapić”, našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo. “Teleportovati ga u zatvor, a da to ni sam ne primijeti”.

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta – nazvana “Džon” – skriva u roditeljskoj kući, Žerar je pronašao dobru osmatračnicu: štalu.

“Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu”, rekao je.

“No gazda je dolazio dvaput na dan da hrani stoku. Penjao se na štalu i vilama uzimao sijeno. Zato smo načinili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo smjeli da se mičemo, kašljemo, ni jako dišemo.”

UHAPŠEN U PIDŽAMI

Francuski komandosi u međuvremenu avionom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost, uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Džonove kuće.

Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

“Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku”, kaže Nemo. “Oružja ima u svakoj kući”.

Grupa se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji zapovjednika prikradaju kućnom pragu.

Njihove automatske puške imaju laserske mete, ali je njihov snop nevidljiv. “Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje”, rekao je Nemo nasmiješivši se.2 Jedna do dvije crvene tačke na prsima imaju sjajan učinak zastrašivanja.

“Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak”, kaže admiral Isnar. Odjeknula je eksplozija. 

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjedali na postelju. Na spratu je Džon ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisice. 

Na Palama su svi budni, ali niko se ne miče. Helikopter slijeće, odvozi zarobljenika na sarajevski aerodrom, gdje je izručen predstavnicima ICTY-ja.

20 GODINA ZATVORA

Momčilu Krajišniku, koji je 2006. osuđen na 27 godina zatvora, kazna je 2009. smanjena na 20 godina. Pušten je 2013. i kao nacionalni heroj vratio se u svoju kuću na Palama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!