Dr Sabahudin Pupović: Službi hitne pomoći u Plavu je neophodna hitna pomoć!

Projekat za rekonstrukciju i adaptaciju pomoćnog objekta Doma zdravlja u Plavu sam odnio i u Ministarstvo zdravlja, gdje mi je, u razgovoru sa sekretarom, rečeno da će oni uraditi sve što se može u najkraćem roku. Nikakav odgovor nismo dobili. Od Ministarstva, na čijem je čelu Kenan Hrapović, nijesmo ni očekivali da će nešto uraditi, jer su imali kad da su htjeli. A da je kandidovan i realizovan taj projekat, riješio bi se ovaj gorući problem jedinice HMP u Plavu”, kategoričan je Pupović

Dr Sabahudin Pupović (Foto: Facebook)

Rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Crne Gore – jedinica u Plavu, primarijus dr Sabahudin Pupović, u razgovoru za „Dan” istakao je da je toj službi neophodna hitna pomoć, jer nemaju adekvatne uslove za rad o čemu je, kaže, redovno obavještavao direktora Zavoda HMP Sašu Stefanovića, ali da do danas ništa nije preduzeto da se bilo šta uradi po tom pitanju.

Pupović naglašava da je od osnivanja Zavoda za HMP Crne Gore, 2010. godine, jedinica u Plavu do danas ostala u istim, neuslovnim prostorijama nekadašnjeg previjališta Doma zdravlja, gdje najveći procenat kvadrature čini hodnik.

“Kao rukovodilac ove jedinice, u svrhu obezbjeđenja adekvatnog prostora za HMP, dvaput sam radio projekat za rekonstrukciju i adaptaciju pomoćnog objekta Doma zdravlja u Plavu. Projekat sam lično predao upravi Zavoda i direktoru Stefanoviću, kada mi je rečeno da će oni preduzeti ostale potrebne korake. Ali, od toga ništa nije bilo, osim što mi je iz uprave rečeno da su projekat u međuvremenu izgubili. Možda ga je direktor Stefanović izgubio negdje na putu do Ministarstva zdravlja? Uradio sam i drugi projekat i odnio ga direktoru Stefanoviću, ali su me je i tada dočekale ista ‘šuplja’ priča i prazna obećanja. Projekat sam odnio i u Ministarstvo zdravlja, gdje mi je, u razgovoru sa sekretarom, rečeno da će oni uraditi sve što se može u najkraćem roku. Nikakav odgovor nismo dobili. Od Ministarstva, na čijem je čelu Kenan Hrapović, nijesmo ni očekivali da će nešto uraditi, jer su imali kad da su htjeli. A da je kandidovan i realizovan taj projekat, riješio bi se ovaj gorući problem jedinice HMP u Plavu”, kategoričan je Pupović.

PORAZNO STANJE U SVAKOM SMISLU

On naglašava da je porazna i činjenica da ni vozači – tehničari nemaju adekvatan prostor za odmor, već za to moraju koristiti vozila Hitne pomoći.

Poslodavac je, kaže on za “Dan”, zaboravio da je njegova obaveza da zaposlenima omogući optimalne uslove za rad, zašta se daju značajna sredstva iz budžeta.

“Plavska jedinica HMP pokriva veoma razuđen prostor, pogotovo što su u pitanju dvije opštine, Plav i Gusinje, i mjesni centar Murino. Bez obzira na sve nedaće, dobijamo samo pohvale od građana. Umjesto da nam pomogne, Stefanović naše terensko vozilo, ‘ladu nivu’, povlači u Podgoricu, ‘zaboravivši’ da se opština Plav nalazi iznad 900 metara nadmorske visine i da je takvo vozilo prioritet. I da nismo imali takvo vozilo, trebalo bi da nam ga dovezu, a ne da nam uzmu ono koje smo imali. Bez obzira na sve, i dalje ćemo davati sve od sebe da teškom mukom stečeni imidž Zavoda za HMP Crne Gore – jedinice u Plavu očuvamo i unaprijedimo, ali ćemo i tražiti da se pozove na odgovornost svako ko svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozi funkcionisanje službe. Mora da se odgovara za (ne)rad, posebno kada je menadžment Zavoda u pitanju, na čelu sa Stefanovićem”, poručio je prim. dr Sabahudin Pupović.

STEFANOVIĆ TVRDI DA JE SVE POD KONTROLOM

Direktor Zavoda HMP Saša Stefanović ističe je da osnivanjem jedinice za HMP u Plavu preuzet prostor, oprema i kadar od plavskog Doma zdravlja. Pojašnjava da za sve prostore u svim opštinama gdje su smještene jedinice za HMP postoji rješenje Ministarstva zdravlja o ispunjenosti uslova za rad, jer su i dotad imale istu namjenu u sklopu Doma zdravlja.

“Svi prostori za jedinice HMP, osim u Mojkovcu, Rožajama, Plavu i Cetinju, adaptirani su, opremljeni i u potpunosti uslovni za pružanje usluga iz naše djelatnosti. Što se tiče prostora u Plavu, bilo je više projekata koji su se odnosili na rekonstrukciju pomoćnog objekta Doma zdravlja koje smo predali nadležnima, kako bi se planirala sredstva u vidu kapitalne investicije. Ali, dopisom direktora Doma zdravlja u Plavu obaviješteni smo da su mu potrebne te pomoćne prostorije, tako da se moralo odustati od takvog rješenja. Što se tiče prostorije za odmor naših medicinskih tehničara – vozača, direktor Doma zdravlja je prostoriju dodijelio, ali kasnije nas je dopisom obavijestio da mu je i ona potrebna i da mu je predamo, što smo i učinili. U jedinici za HMP u Plavu postoji reanimobil ‘foton’ i reanimobil ‘volksvagen’, sa kompletnom opremom, i ‘lada niva’ koja je na popravci i servisu pred predstojeći zimski period, kao i ‘lada’ koja je smještena u Gusinju”, precizirao je Stefanović, dodavši da se Zavod za HMP finansira iz budžeta i Fonda za zdravstveno osiguranje, koji će u narednom periodu finansirati izradu ili adaptaciju prostorija za jedinice HMP gdje je to potrebno, pa i u Plavu.

On je rekao da su sve službe, kao i reanimobili, opremljeni savremenom medicinskom opremom i aparaturom.

“Takođe, svi doktori medicine edukovani su i posjeduju sertifikate Sjedinjenih Američkih Država i Evropske komisije iz oblasti prehospitalnog zbrinjavanja trauma i urgentnog medicinskog zbrinjavanja oboljelih osoba, tako da smo u svakom trenutku spremni da intervenišemo iz svog dijela posla”, poručio je Stefanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!