Đukanović: Povjerenje u zdravstveni sistem ne mogu riješiti aparati, ono mora počivati na ljudima

On je istakao da, ukoliko se želi da se mladi obrazuju i da ostaju u Crnoj Gori, mora se svako pojedinačno, u zoni svoje odgovornosti, zapitati da li može više i bolje da uradi. “I menadžment KCCG se mora zapitati da li može još nešto da uradi da bi se unaprijedila organizacija, obezbijedilo kontinuirano sticanje specijalističkih, subspecijalističkih i drugih zvanja, da bi se unaprijedili odgovornost i posvećenost svakog zaposlenog u ovoj ustanovi prema svakom pacijentu“, naveo je Đukanović

Foto: Predsjednik.me

Problem povjerenja u zdravstveni sistem ne mogu riješiti savremeni aparati, već ono mora počivati na ljudima, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na svečanosti u u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) povodom puštanja u rad najsavremenijeg aparata magnetne rezonance.

Kako je saopšteno na svečanosti, riječ je o Simensovom aparatu MR Skyra, najnovije generacije, vrijednom preko 1,4 miliona eura, koji posjeduje tehničke mogućnosti pružanja najnaprednijih pregleda magnetnom rezonancom.

Đukanović je rekao da je Crna Gora pred izazovom kako da unaprijedi kvalitet života njenih građana.

On je kazao da su, u tom smislu, glavni aspekti zdravstvena zaštita, obrazovanje mladih i mogućnost zapošljavanja i obezbjeđivanja kvalitetne egzistencije građana.

Kako je naveo, povjerenja građana naročito je važno kada je u pitanju zdravstveni sistem.

“Koliko god bili zadovoljni napretkom koji ostvarujemo, vjerujem da ima još puno prostora da to povjerenje unaprjeđujemo“, rekao je Đukanović.

On je istakao da, ukoliko se želi da se mladi obrazuju i da ostaju u Crnoj Gori, mora se svako pojedinačno, u zoni svoje odgovornosti, zapitati da li može više i bolje da uradi.

“I menadžment KCCG se mora zapitati da li može još nešto da uradi da bi se unaprijedila organizacija, obezbijedilo kontinuirano sticanje specijalističkih, subspecijalističkih i drugih zvanja, da bi se unaprijedili odgovornost i posvećenost svakog zaposlenog u ovoj ustanovi prema svakom pacijentu“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i Vlada treba da se zapitaju da li mogu više da urade na unaprjeđenju zdravstvenog sistema države i relaksiranju KCCG od svega što može da se obavi u opštim bolnicama i domovima zdravlja.

“Da na taj način stvorimo uslove za skladno funkcionisanje zdravstvenog sistema, a ne zdravstveni sistem koji tako neravnomjerno počiva samo na KCCG“, dodao je Đukanović.

On je rekao da je za državu, koja je još na niskom nivou razvijenosti, ozbiljan podvig nabaviti aparat kakav je danas dobio KCCG, i staviti ga na uslugu građanima, prenose “Vijesti”.

To je, smatra Đukanović, svakako, vrijedno pohvale.

“Ali je, i u trenucima najveće radosti, pametno zapitati se hoće li aparati riješiti problem povjerenja. Ne, povjerenje mora počivati na ljudima, a mi smo ti ljudi, od prvog zaposlenog u KCCG do šefa države, koji moramo povesti računa šta još možemo da uradimo da bi ljudi više vjerovali u zdravstveni sistem i kapacitete države u cjelini“, zaključio je Đukanović. 

Direktor KCCG Jefto Eraković podsjetio je da je prva magnetna rezonanca u toj zdravstvenoj ustanovi nabavljena i instalirana 2000. godine.

“Od tada su se, zahvaljujući doktorici Milanki Raičević i njenom timu, u KCCG iznjedrile generacije uspješnih radiologa koji danas savršeno rade svoj posao“, kazao je Eraković.

Prema njegovim riječima, od tada je u KCCG urađeno preko 150 hiljada pregleda magnetnom rezonancom, preko 350 hiljada pregleda skenerom, preko 600 hiljada ultrazvukom i preko 700 hiljada RTG pregleda.

“Danas dobijamo najsavremeniji aparat magnetne rezonance, i KCCG tu ne smije da stane“, istakao je Eraković.

On je najavio da će za tri mjeseca promovisati novi linearni akcelerator, vrijedan preko 2,5 miliona eura, čime će se, kako je kazao, radiološka terapija u Crnoj Gori podići na evropski i svjetski nivo.

“Još u kraćem periodu pokrenućemo HLA laboratoriju, vrijednu preko milion eura, što je neophodna podrška našem transplantacionom programu i drugim djelovima KCCG“, kazao je Eraković.

On je istakao da sve to ne bi uspjeli da nije bilo ogromne podrške Vlade i Ministarstva zdravlja koji su, kako je naveo, uložili ogroman novac za obnavljanje opreme u KCCG.

Eraković je zahvalio i prethodnoj direktorici KCCG Zorici Kovačević koja je, prema njegovim riječima, zajedno sa svojim timom započela mnoge od tih projekata.

“Posebno se zahvaljujem doktorima i zaposlenima KCCG koji predstavljaju posebnu snagu koja treba da bude ponos i Kliničkog centra, i države“, zaključio je Eraković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!