Turska: Četrdeset odsto stanovnika grada Kirklareli vodi porijeklo iz Crne Gore (VIDEO)

Prije 140 godina zabilježena su prva doseljavanja iz Crne Gore na ova područja, pa mnogi tek sada saznaju da vode porijeklo iz naših krajeva

Učešćem Crne Gore na Festivalu kulture i tradicije na području Trakije u Turskoj, otvorena su nova vrata saradnje. Prije 140 godina zabilježena su prva doseljavanja iz Crne Gore na ova područja, pa mnogi tek sada saznaju da vode porijeklo iz naših krajeva, javlja rtcg.me.

Četrdeset odsto stanovništva turskog grada Kirklareli vodi porijeklo iz Crne Gore.

Nakon 28 godina duge tradicije, na Festivalu kulture u ovom gradu prvi put se predstavila Crna Gora. A prošlo je više od vijeka od prvih dolazaka iz Crne Gore u ovaj grad.

Neki nikada nijesu više vidjeli Crnu Goru, mnogi izgubili nadu, pritisle godine.

Riječi slabo idu, mnogo lakše suze.

Neslihan je sa sinom prešla 300 kilometara da osjeti Crnu Goru.

“Ne mogu da opišem ovaj osjećaj. Teško mi je da pričam. Nije važno gdje smo rođeni, nego što srce kaže, odakle srce kaže da smo”, kaže Neslihan Gavusoglu (Selmanović).

Naima Yardimci (Bulević) nije nikada bila u Crnoj Gori. Nijesu, kaže, dale prilike.

Zahvaljujući predstavniku našeg udruženja Bedri Gulu i drugim članovima, ovdje je otvorena i Crnogorska soba, koju su tokom festivala posjetili ambasador Crne Gore u Turskoj Branko Milić, direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović i gosti iz Crne Gore koji su imali i specijalni prijem kod gradonačelnika grada Kirklareli.

“Vidite da Crna Gora nije samo u granicama Crne Gore, vidite da je i ovdje jedna Crna Gora, puna mi je duša”, kazao je Gul.

Pjevalo se i plakalo uz nastupe folklora “Vrelo Ibra” iz Rožaja i crnogorske umjetnike, o čemu se prepričava ovih dana među našim ljudima u Turskoj.

Prilog Televizije Crne Gore možete pogledati OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!