Vujičić pisao Ahmetiju: Sanirajte spomenik Bora i Ramiza

“Tako skrnavljeni spomenik već dugi niz godina predstavlja ruglo i sramotu glavnog grada, umjesto da predstavlja naš ponos i dokaz najveličanstvenijeg primjera Narodnooslobodilačke borbe i zajedništva Albanaca, Crnogoraca i Srba protiv fašizma. Ovaj spomenik je svojevrsni demant svima onima koji govore da mi ne možemo živjeti zajedno u miru i ljubavi. Da mi to možemo!”, navodi se u pismu Vujičića

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić, uputio je pismo predsjedniku Opštine Priština, Špendu Ahmetiju, u kojem ga poziva da što je moguće prije u centralnom parku u Prištini sanira oskrnavljeni spomenik Bora Vukmirovića i Ramiza Sadikua.

Vujičić je u pismu pozvao Ahmetija da, kako je kazao, održi obećanje koje je dao prije više od godinu dana.

“Tako skrnavljeni spomenik već dugi niz godina predstavlja ruglo i sramotu glavnog grada, umjesto da predstavlja naš ponos i dokaz najveličanstvenijeg primjera Narodnooslobodilačke borbe i zajedništva Albanaca, Crnogoraca i Srba protiv fašizma. Ovaj spomenik je svojevrsni demant svima onima koji govore da mi ne možemo živjeti zajedno u miru i ljubavi. Da mi to možemo!”, navodi se u pismu Vujičića.

On je istakao da upravo zbog ideja i vrijednosti Bora i Ramiza, koje promovišu i čuvaju slobodarstvo i antifašizam, njihova djela ne samo da ne blijede, već postaju sve sjajnija.

“Njihova trajnost proizilazi iz činjenice da je to bila odbrana ne samo nacionalnih, već univerzalnih civilizacijskih vrijednosti. Onih vrijednosti na kojima počiva savremeni demokratski svijet. Priča o Boru i Ramizu nastavlja se i dopisuje, jer je savremena. Rušenjem i skrnavljenjem njihovog spomenika njihove vrijednosti nemogu biti manje, jer su takve ljudske veličine duboko urezane u našim srcima i pamćenjima. Njihove suštinske vrijednosti i poruke su neprolazne. Stoga veličanjem i čuvanjem njihovih djela mi zapravo veličamo i čuvamo Kosovo”, kazao je Vujičić, piše portal rtcg.me.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!