Svijet u šoku: Donald Tramp otkazao sastanak sa Kim Jong-unom

“Nažalost, na osnovu velike ljutnje i otvorenog neprijateljstva iskazanog u vašim najnovijim izjavama, osjećamo da trenutno ne bi bilo adekvatno održati dugo planirani sastanak. Ovim pismom vas obavještavamo da, za dobro obje strane, a na štetu cijelog svijeta, samit u Singapuru neće biti održan. Vi pričate o vašem nuklearnom oružju, ali naš arsenal je tako masivan i snažan, da molim Boga da ga nikada ne moramo upotrijebiti”, napisao je Tramp

Foto: YouTube/Printscreen

Nakon vijesti o otkazivanju samita dvojice lidera, Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, svijet je ostao u šoku. Dugoočekivani sastanak ipak se neće dogoditi, a kakve bi posljedice SAD mogle snositi zbog ove odluke, još ćemo vidjeti.

Bijela kuća objavila je i cijelo pismo Trampa lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-unu, u kojem se, između ostalog, navodi da je “ovo veliki gubitak za cijeli svijet”.

”Cijenimo vaše vrijeme, strpljenje i napore koje ste uložili u naše nedavne pregovore vezane za naš sastanak planiran za 12. jun u Singapuru. Saopšteno nam je da je samit tražila Sjeverna Koreja, ali to za nas nije važno, jer smo se nadali da ćemo biti tamo s vama. Nažalost, na osnovu velike ljutnje i otvorenog neprijateljstva iskazanog u vašim najnovijim izjavama, osjećamo da trenutno ne bi bilo adekvatno održati dugo planirani sastanak. Ovim pismom vas obavještavamo da, za dobro obje strane, a na štetu cijelog svijeta, samit u Singapuru neće biti održan. Vi pričate o vašem nuklearnom oružju, ali naš arsenal je tako masivan i snažan, da molim Boga da ga nikada ne moramo upotrijebiti.

Imao sam osjećaj da smo na dobrom putu ka snažnom dijalogu, jer, na kraju, jedino je to bilo važno. Ne sumnjam da ćemo se jednog dana sastati i iskreno se radujem tom susretu. Međutim, do tada želim da vam zahvali za oslobađanje talaca koji su sada sa svojim porodicama. To je bio predivan i veona cijenjen gest.

Ukoliko se predomislite, nemojte se ustručavati da nas obavijestite. Svijet, a posebno Sjeverna Koreja, izgubila je odličnu šansu za trajni mir, prosperitet i bogatstvo. Ova propuštena prilika je zaista tužan moment u istoriji”, navodi se u pismu, prenosi Avaz.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!