Haos u Jerusalimu uoči otvaranja američke ambasade: 16 mrtvih, stotine ranjenih Paletinaca (VIDEO)

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati da pređu graničnu ogradu. S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalimu

Foto: Printscreen

Izraelska vojska ubila je 16, a ranila više stotina Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Podatke o broju ubijenih i ranjenih prenosi Reuters, pozivajući se na predstavnike zdravstvenih organizacija.

Izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

Otvaranje ambasade dešava se u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati da pređu graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Izraelska vojska je saopštila putem letaka bačenih iz aviona da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbjednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, prenosi AP.

Protest se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili katastrofe, kojim se obilježava dan kada je država Izrael osnovana 15. maja 1948. godine, što je dovelo do protjerivanja stotina hiljada Palestinaca iz njihovih sela.

VIŠE DEMONSTRANATA NEGO PRIJE

Protesti su takođe planirani u isto vrijeme kada i preseljenje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalim, nakon odluke Washingtona da taj grad prizna kao prijestonicu Izraela, što je pojačalo napetosti i ljutnju Palestinaca.

Protesti su počeli i u okupiranim gradovima Zapadne obale Ramali i Hebronu, kao odgovor na potez američke administracije. U Ramallahu se očekuje da Palestinci protestuju od centra grada do vojnog kontrolnog punkta Kalandia, glavnog sjevernog prelaza koji razdvaja Ramalu od Jerusalima, prenosi Al Jazeera.

Demonstracije u pojasu Gaze su dio višesedmičnog protesta kojim Palestinci traže pravo povratka izbjeglica na područja na kojima su 1948. godine prisilno protjerani.

“Broj ljudi koji se pojavljuju na protestu je bez presedana u poređenju sa proteklih sedam nedelja demonstracija”, rekao je lokalni novinar Maram Humaid za Al Jazeeru.

Tokom dana u Jerusalimu bi trebalo da bude otvorena nova ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu, potez koji je izazvao masovne proteste Palestinaca i strahove o daljem jačanju nasilja.

Datum otvaranja ambasade je brižljivo biran kako bi se podudario s Danom Jerusalima, 51. godišnjicom koju Izraelci nazivaju “ujedinjenjem” grada nakon rata 1967. godine.

Kako navode agencije i mediji, očekuje da će otvaranju prisustvovati mnogi strani zvaničnici, s obzirom na to da će izostati ambasadori mnogih evropskih država koje se protive ovom potezu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Objavljeno je da su Mađarska, Češka i Rumunija blokirali zajedničko saopštenje Evropske unije o ovom pitanju.

TRUMPOVO OBRAĆANJE VIDEO-LINKOM

Na otvaranju neće biti ni Trumpa, ali je najavljeno njegovo obraćanje video-linkom.

U Izrael su u nedjelju stigli Ivanka Trump i Jarred Kushner, ćerka i zet predsjednika SAD-a.

Navodi se kako će njih dvoje u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je pohvalio Trumpovu “hrabru odluku”, dok je  izraelsko ministarstvo vanjskih poslova održalo svečanu ceremoniju dobrodošlice američkoj delegaciji, koja je uključivala i 12 članova Kongresa.

Međutim, događaj je izbjegla većina zemalja Evropske unije.

Izrael tvrdi da je cijeli, kako kažu “ujedinjeni” Jerusalem prijestonica te zemlje, a aneksijom Istočnog Jerusalima praktično je i preuzeo kontrolu nad cijelim gradom.

Međutim, palestinski lideri vide Istočni Jerusilem kao glavni grad njihove buduće države.

Izrael je okupirao i anektirao Istočni Jerusalim 1967. godine, a taj potez međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude prijestonica njihove buduće države i smatraju kako je selidba američke ambasade iz Tel Aviva jednostrani potez, koji SAD-u oduzima titulu posrednika za mir na Bliskom istoku.

Trumpova odluka u decembru da prizna Jerusalim kao izraelsku prijestonicu pokrenula je višemjesečne proteste širom palestinskih teritorija.

DESETINE UBIJENIH U PROTESTIMA

Od 30. marta, kada se svakog petka održavaju demonstracije uz granicu Palestinaca i Izraela, poginulo je na desetine Palestinaca, dok ih je više od 8.500 ranjeno.

Proteste predvodi Hamas, pokret koji je na čelu uprave Pojasa Gaze, i oni bi trebali da kulminiraju ove sedmice prilikom obilježavanja 70. godišnjice Nakbe, katastrofe – termina koji Palestinci koriste za označavanje nastanka Izraela.

Kada je riječ o selidbi ambasada, većina država će zadržati svoje adrese u Tel Avivu, mada su se nakon odluke Washingtona na selidbu odlučili Gvatemala i Paragvaj.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!