Jerusalim: Postavljeni znakovi Ambasade SAD (VIDEO)

Radnici su postavili znakove na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku u južnom Jerusalimu, u blizini zgrade američkog konzulata koji će biti prenamijenjen u ambasadu, koja će zvanično biti premještena iz Tel Aviva 14. maja

Foto: Printscreen

Znakovi “Ambasada SAD-a” postavljeni su u Jerusalimu u ponedjeljak, sedmicu dana uoči otvaranja američke diplomatske misije u tom gradu.

Radnici su postavili znakove na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku u južnom Jerusalimu, u blizini zgrade američkog konzulata koji će biti prenamijenjen u ambasadu, koja će zvanično biti premještena iz Tel Aviva 14. maja, javlja Reuters.

Američki predsjednik Donald Tramp je u decembru prošle godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i pokrenuo proces premještanja ambasade njegove zemlje u taj grad.

Taj potez pokrenuo je talas međunarodnih osuda i izazvao proteste na okupiranim palestinskim teritorijama.

Tokom izborne kampanje 2016. godine, Tramp je u više navrata obećao da će premjestiti ambasadu i priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela, podsjeća Al Jazeera.

U junu 2017, Trump je, kao i njegovi prethodnici, na šest mjeseci odgodio odluku o premještanju, budući da navodno nije želio da naljuti Palestince na početku nastojanja da se pokrene bliskoistočni mirovni proces.

U oktobru 1995. godine američki Kongres usvojio je velikom većinom glasova zakon koji kaže da američka ambasada u Izraelu treba da se nalazi u Jerusalimu, priznajući tako taj grad kao glavni grad.

Međutim, već više od dvije decenije klauzula o izuzeću omogućava američkoj vladi da blokira sprovođenje tog zakona i svi dosadašnji predsjednici od kraja 90-tih to su i činili, odnosno svakih šest mjeseci potpisivali su tu klauzulu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!