Uhapšen general Atif Dudaković zbog zločina nad Srbima 1995. godine

Uhapšeno je još 11 osoba koje se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine

Atif Dudaković (Foto: Printscreen)

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Dudaković je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije „Sana 95“.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još 11 osoba koje se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine, prenosi Al Jazeera.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, general Atif Dudaković i ostali uhapšeni prebačeni su u Sarajevo, u sjedište SIPA-e, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH. Navodi se kako je istraga protiv Dudakovića vođena 12 godina.

Dudaković je ranije negirao svaku umiješanost u ratne zločine, tvrdeći kako je riječ o montažama i vađenju njegovih riječi iz koneksta.

U Sarajevu je jutros uhapšen i Ibrahim Nadarević, ratni komandant i bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida, javila je Fena. To je potvrdio njegov advokat Asim Crnalić, ali nije mogao dati više detalja.

PRETRESI NA 17 LOKACIJA

Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeno je 12 osumnjičenih za ratne zločine na području sjeverozapadne BiH, javlja agencija Anadolija.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, uhapšeni su nekadašnji komandanti i pripadnici Petog korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine, a vrše se pretresi na 17 lokacija.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz pomoć MUP-a Unsko-sanskog i Kantona 10, na području USK-a i drugih gradova, uhapsili su Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, i još 11 zvaničnika i pripadnika Petog korpusa Armije R BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Akcija je rezultat dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivska dokumenta, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba, navodi Anadolija.

PRIJAVA IZ 2006.

Ratni zločini koji su predmet istrage odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških opština, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Osumnjićeni će biti predati postupajućem tužiocu na dalje postupanje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!