Istorijski susret i početak nove ere: Sjeverna i Južna Koreja postigle sporazum o denuklearizaciji (VIDEO)

Vođe dviju Koreja sada će imati telefonsku liniju i otvoritiće predstavništva u objema zemljama. Takođe će prekinuti emitovanje propagandnih poruka na granici. “Uzbuđen sam susretom na ovom istorijskom mjestu i zaista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me lično dočekali”, kazao je Kim dok je prihvatao Moonovu ispruženu ruku. “Vaša odluka da se to dogodi ovdje je bila velika”, odgovorio je Moon

Foto: Printscreen/Washington Post

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-In potpisali su danas deklaraciju o ulaganju zajedničkih napora na kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Deklaracijom su odlučili da označe kraj rata dviju Koreja.

“Želim da ovo bude prilika za narode dviju Koreja za slobodno kretanje između dviju zemalja. Moramo preuzeti odgovornost za svoju istoriju. Nema razloga da se međusobno borimo – mi smo jedna nacija”, kazao je Kim na istorijskom samitu, obećavajući da neće ponoviti “nesrećnu istoriju”.

“Počelo je novo doba mira”, rekao je Kim na kraju dana nabijenog simbolikom. “Nema razloga da ratujemo – jedna smo nacija. Isti smo narod, jedna krv. To se ne može razdvojiti”, nastavio je Sjevernokorejac u izjavi.

Na kraju prvog samita u više od deset godina, dvije strane najavile su da će potpisati sporazum o uspostavi trajnog i čvrstog mira na poluostrvu. U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira, kao i okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

Dvojica vođa zagrlila su se nakon potpisivanja deklaracije poručivši da “na korejskom poluotoku neće više biti rata”.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjeta južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi, dvije zemlje organizovaće u avgustu spajanje porodica koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina, prenosi Jutarnji.hr.

“Južna i Sjeverna Koreja odlučile su da nastave program spajanja razdvojenih porodica u prigodi Dana oslobođenja 15. avgusta, kada se obilježava japanska predaja”, navodi se u izjavi.

Prije donošenja deklaracije dvojica čelnika vodila su ozbiljne i iskrene razgovore koji su trajali više od 90 minuta.

Zasad nije jasno kako će biti sprovedena denuklearizacija korejskog poluostrva, ali je obećanje vrlo važno uoči susreta Trumpa i Kim Jong Una.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se sastati s sjevernokorejskim vođom samo ukoliko današnji susret bude plodan.

Vođe dviju Koreja sada će imati telefonsku liniju i otvoritiće predstavništva u objema zemljama. Takođe će prekinuti emitovanje propagandnih poruka na granici.

Čelnici su se nakon svečanog potpisivanja zaputili na službenu večeru, zajedno s prvim damama.

Prije kraja samita predsjednici dvije Koreje zajedno su posadili bor star 65 godina na vojnoj liniji razgraničenja.

Drvo koje datira iz vremena Korejskog rata biće simbol mira i napretka.

Kim Jong Un je prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluostrvo od kraja Korejskog rata 1953, prenijeli su svjetski mediji.

Mjesto susreta – selo Panmundžom, jedno je od rijetkih mjesta na granici bez bodljikave žice i minskih polja.

“Uzbuđen sam susretom na ovom istorijskom mjestu i zaista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me lično dočekali”, kazao je Kim dok je prihvatao Moonovu ispruženu ruku.

“Vaša odluka da se to dogodi ovdje je bila velika”, odgovorio je Moon odjeven u tamno odijelo i svijetloplavu kravatu dok je pozivao Kima da stupi na tlo Južne Koreje.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!