SAD, Britanija i Francuska izvršile vazdušne napade na Siriju (VIDEO)

“Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedjelje. “Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada”, rekao je predsjednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji

Foto: Printscreen

SAD, Velika Britanija i Francuska pokrenule su vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Gađane su lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Pentagon je saopštio da su mete Damask i dvije lokacije u blizini Homsa, javlja BBC.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedjelje.

“Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada”, rekao je predsjednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao “snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja”. 
Američki razarač “Vinston Čerčil”, koji može da nosi do 90 raketa “tomahavk”, ušao je noćas u Mediteran, što je njegova zona operacija, prenosi B92.net.

Stejt Department je noćas saopštio da SAD imaju dokaz “veoma visokog nivoa uvjerljivosti” da je sirijska vlada izvela nedavni hemijski napad u Dumi, ali još radi na identifikovanju mješavine hemikalija koje su upotrijebljene u napadu.

Sa druge strane, Rusi tvrde da dokaza o hemijskom napadu nema.

SAD i njihovi saveznici izveli su noćas više od 100 napada na Siriju “u jednom udaru”, za koji je Pentagon kazao da je uslijedio nakon potpuno uvjerljivih dokaza da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis je rekao da nema izvještaja o američkim gubicima u napadu na Siriju, koji je opisao kao žestok, ali pažljivo ograničen.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da je francuska vojska tokom noći gađala glavni sirijski centar za istraživanje hemikalija i još dva objekta, tvrdeći da je Rusija bila unaprijed obaviještena da će udari biti izvedeni.

Ministarka je to rekla nekoliko sati nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron naložio vojnu intervenciju u Siriji, zajedno sa SAD i Britanijom, u napadu na arsenal hemijskog oružja sirijske vlade, prenosi Rojters.

“Ne želimo sukob i+ odbijamo bilo kakvu logiku eskalacije, i to je razlog što smo, sa svojim saveznicima, obezbijedili da Rusi budu unaprijed obaviješteni”, rekla je Parli novinarima u kratkoj izjavi, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanom.

U vazdušnim napadima SAD na Siriju povrijeđeno je troje civila, a materijalna šteta je napravljena samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska, javili sirijski državni mediji.

U napadu je uništena zgrada u okviru koje su centar za obuku i studije i laboratorije, javila je sirijska državna tv, prenosi Rojters.

“Rakete koje su ciljale vojne položaje u Homsu su spriječene i skrenute sa putanje i ranile su tri civila”, javila je državna agencija SANA.

Nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, navodeći da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan dio raketa kada su se približavale ciljevima.

“Nijedna od raketa koje su ispalili SAD i njihovi saveznici nije ušla u zone ruske protivvazdušne odbrane oko Tartusa i Hmejmima”, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija dodaje da je raketni udar izveden na sirijske vojne i civilne infrastrukture, a da su napad izveli američki avioni i brodovi u saradnji sa britanskim i francuskim vazdušnim snagama.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je ispaljeno više od 100 raketa, navodeći da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan dio raketa ispaljenih na Siriju kada su se približile ciljevima.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH