Simbol Sarajeva opet u funkciji: Otvorena Trebevićka žičara (VIDEO)

Prisutnima se obratio i dugogodišnji radnik na žičari Muhamed Hamamdžić (82), koji je suznih očiju rekao da je ovo njegov drugi rođendan.Kazao je i da mu je žao što njegovi drugovi nisu tu. Hamamdžić je pripremio i povelju sadašnjim radnicima žičare

Foto: Printscreen

Trebevićka žičara je otvorena danas, 26 godina nakon rušenja tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva.

Ovo je, piše Avaz.ba, istorijski trenutak za Sarajevo i Sarajlije.

Na otvaranju su se okupili brojni građani.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da nije pripremao govor za ovu priliku, jer je emotivan.

“Obnavlja se veliki srušeni simbol Sarajeva. Žičara je spomenik ljubavi Edmonda Ofermana (Offerman) i njegove supruge Maje”, kazao je Skaka. 

Prisutnima se obratio i Oferman, koji im je poželio “dobro jutro sarajevsko”.

“Bila je 2008. godina kada sam napravio važan poziv. Nazvao sam osobu koja je bila zainteresovana. Bio je to Ante Domazet. Ovo danas je rezultat telefonskog poziva prije deset godina”, poručio je Oferman.

Tokom njegovog govora, Maja je plakala.

Prisutnima se obratio i dugogodišnji radnik na žičari Muhamed Hamamdžić (82), koji je suznih očiju rekao da je ovo njegov drugi rođendan.

Kazao je i da mu je žao što njegovi drugovi nisu tu. Hamamdžić je pripremio i povelju sadašnjim radnicima žičare.

Nakon otvaranja žičare u kabinu prema Trebeviću ušli su Abdulah Skaka, Edmond Ofermann i njegova supruga Maja, bivša gradonačelnica Semiha Borovac, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić i premijer FBiH Fadil Novalić.

I ostale zvanice su obišle jedan panoramski krug.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da niko iz svog džepa nije dao novca koliko Oferman i da je Gradska uprava izdvojila dosta novca za ovaj projekat.

Komšić je zahvalio i bivšim gradonačelnicima koji su radili na obnovi žičare.

U glavni grad BiH došle su brojne delegacije koje su prisustvovale otvaranju žičare. Gradonačelnik Skaka družio se prije otvaranja žičare sa svojim prethodnicima, a u Sarajevo je došao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nakon panoramskog kruga Trebevićkom žičarom, javnosti se obratila i supruga Edmonda Ofermana, Maja.

“Ovo je veliki projekat moga muža. Fenomenalno je bilo da se ponovo vozim novom žičarom. Nadam se da ćete se dugo godina još voziti žičarom i vi i vaša djeca i unuci”, poručila je Maja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!