Nova knjiga Veselina Konjevića: „Kazivanje Ahmet-bega Mušovića“

Knjiga sadrži svojevrsnu životnu ispovijest jednog od posljednjih muslimanskih/bošnjačkih begova, Ahmet-bega Mušovića, rodom od Kolašina, a u to vrijeme nastanjenog u Bijelom Polju, koju je poznati homerolog i helenista Milman Peri, tragajući po našim krajevima za rješavanjem tzv. „homerskog pitanja“, zabilježio 1935. godine. Razgovor je pohranjen u biblioteci Harvard, u SAD-u, u Fondaciji Milman Peri

Iz štampe je nedavno izažla nova knjiga novinara i publiciste Veselina Konjevića, „Kazivanje Ahmet-bega Mušovića“.

Knjiga sadrži svojevrsnu životnu ispovijest jednog od posljednjih muslimanskih/bošnjačkih begova, Ahmet-bega Mušovića, rodom od Kolašina, a u to vrijeme nastanjenog u Bijelom Polju, koju je poznati homerolog i helenista Milman Peri, tragajući po našim krajevima za rješavanjem tzv. „homerskog pitanja“, zabilježio 1935. godine. Razgovor je pohranjen u biblioteci Harvard, u SAD-u, u Fondaciji Milman Peri.

Ahmet-beg Mušović bio je jedan od najbogatijih Muslimana/Bošnjaka svoga vremena na sjeveru Crne Gore. Osim o teškoj sudbini muslimanskih izbjeglica toga vremena, Ahmet-beg kazuje svojim sagovornicima (Milmanu Periju i njegovom prevodiocu Nikoli Vujnoviću) i o brojnim značajnim ličnostima i događajima u Crnoj Gori s kraja XIX i početka XX vijeka, što predstavlja izuzetno važno svjednočanstvo i izvor za savremenu crnogorsku istoriografiju.

Govoreći o porijeklu Mušovića, Ahmet-beg saopštava i poznato predanje o Pavi (i Ahmetu), po kojoj je, kako i sam navodi, nastao naziv Pavino Polje.

Takođe, ovaj razgovor je interesantan i za one koji se bave dijalektologijom, jer obiluje zaboravljenim i sve manje upotrebljavanim frazama i izrazima.

Recenzenti knjige su istoričari doc. dr Marijan Premović i mr Sait Šabotić, a izdavač je Almanah iz Podgorice.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!