Crna Gora kao Meksiko: Kriminalni klanovi počeli da se obračunavaju usred dana

Već četiri godine traje sukob dva najmoćnija crnogorska kriminalna klana, škaljarskog i kavačkog, koji su imena dobili po naseljima Škaljari i Kavač u Kotoru, iz kojih dolaze, u kojem je do sada ubijeno više od 20 ljudi, od kojih su četiri slučajne žrtve obračuna

Nakon dvostrukog ubistva na najprometnijem trgu u Podgorici, Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore na vanrednoj sjednici u nedjelju kasno uveče odlučilo je da uspostavi specijalizovane timove za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na sjednici Vijeća ocijenjeno je da je “bezbjednosna situacija narušena usljed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa” i odlučeno je da se organizuju timovi od predstavnika državnog tužilaštva, policije i drugih tijela zaduženih za bezbjednost, kako bi se suprotstavilo toj opasnosti.

U subotu u podne na centralnom podgoričkom trgu, na očigled brojnih prolaznika i roditelja s djecom, ubica koji je, kako policija sumnja, nosio silikonsku masku, ubio je Miloša Šakovića koji mu je bio meta, ali i Radivoja Jovanovića koji je slučajna žrtva obračuna, piše Jutarnji.hr.

Dva dana ranije, na drugom trgu u Podgorici, pred desetinama svjedoka, bombom koja je bila postavljena pod njegov blindirani automobil, ubijen je Dražen Čađenovićkoji se dovodi u vezu s jednim od crnogorskih mafijaških klanova.

Nakon tih ubistava direktor Uprave policije Slavko Stojanović podnio je ostavku, a premijer Duško Marković sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Već četiri godine traje sukob dva najmoćnija crnogorska kriminalna klana, škaljarskog i kavačkog, koji su imena dobili po naseljima Škaljari i Kavač u Kotoru, iz kojih dolaze, u kojem je do sada ubijeno više od 20 ljudi, od kojih su četiri slučajne žrtve obračuna.

Sukob je počeo sredinom 2014. kada su u Valensiji škaljarci ukrali 200 kilograma kokaina kavčanima. Karakterišu ga brutalne likvidacije protivnika u kojima su korišteni eksploziv, snajpersko oružje i bombe. Za likvidacije su, kako vjeruje policija, angažovane plaćene ubice iz regiona.

U pokušaju da zaustavi sukob, crnogorska policija u posljednjih pola godine izvršila je iznenadne kontrole više od stotinu sigurnosno interesantnih osoba od kojih je oduzela naoružanje, eksploziv i takozvane „kriptovane“ mobilne telefone koje nije moguće prisluškivati.

Oba kriminalna klana bave se trgovinom drogom na čemu su zaradili goleme svote kojima finansiraju međusobni rat.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!