Autoput Sarajevo – Beograd koštaće skoro tri milijarde eura

Na trasi autoputa koji ide kroz Bosnu i Hercegovinu, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara

Foto: Al Jazeera

U okviru posjete visoke državne turske delegacije Bosni i Hercegovini, u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine održan je bilateralni sastanak bh ministra Ismira Juska sa turskim ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Ahmetom Arslanom, javlja agencija Anadolija.

Pored ostalih tema, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje turska strana sprovodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd.

Arslan je kazao da dosadašnja analiza pokazuje složenost projekta, posebno ističući teren kojim prometnice trebaju da prolaze.

Konstatovao je da je na trasi autoputa koji ide kroz Bosnu i Hercegovinu, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom i od Sarajeva prema Višegradu do granice sa Srbijom, potrebno izgraditi 133 mosta ukupne dužine 25,8 kilometara, kao i 53 tunela ukupne dužine 37,5 kilometara.

Turski ministar je dodao da su do sada konstatovane dužine trasa i prateći objekti na trasama koje idu kroz Bosnu i Hercegovinu i izvršena preliminarna procjena vrijednosti projekta u iznosu od približno tri milijarde eura.

Finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja, trebala bi da bude biti poznata do juna.

Jusko je upoznao Arslana o problematici saobraćajnih dozvola bh prevoznika i zatražio od turskog ministra liberalizaciju prijevoza, prenosi Al Jazeera.

Arslan je iskazao zaonteresovanost za liberalizaciju i zatražio da se u što kraćem roku imenuju i sastanu delegacije dviju država, kako bi unaprijedili poslovanje prevoznika obje zemlje, što su obje delegacije prihvatile.

Takođe, Jusko je zatražio je od Arslana da turska strana uloži dodatne napore da se sporazum o priznavanju vozačkih dozvola između dvije zemlje potpiše u što skorije vrijeme, zašta je dobio potvrdu turskog ministra.

Turska delegacija je naglasila razvoj vazdušnog saobraćaja, pa je, s ciljem daljeg unapređenja, predloženo da se u narednom periodu unaprijede odredbe postojećeg sporazuma između Bosne i Hercegovine i Turske.

Turski ministar pozvao je bh kolegu na otvaranje novog aerodroma u Istanbulu, koje je planirano za 29. oktobar ove godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!