I nakon pola vijeka smrt Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, obavijena je velom tajne (VIDEO)

Postoji i još jedna verzija Gagarinove pogibije iza koje stoji kosmonaut Aleksej Leonov, ali je nije spominjao prije raspada SSSR-a 1991. Leonov je bio član istražne komisije i tvrdi da je jedan Suhoj, koji nije trebao da bude u blizini Gagarinovog Miga-15, presjekao put njegovoj letjelici i izbjegao je za jedva 20 metara. Gagarin je uletio u vrtlog i nije mogao da se spasi. “Vidio sam dokumenta koji potvrđuju tu tezu”, rekao je Leonov (83) prošle godine

Foto: YouTube/Printscreen

Službeno, Jurij Gagarin poginuo je u svom avionu pokušavajući da izbjegne meteorološki balon. Ali je u stvarnosti smrt prvog čovjeka u svemiru i 50 godina kasnije obavijena velom državne tajne.

Ujutro 27. marta 1968. Jurij Gagarin pripremao se u moskovskoj vojnoj vazdušnoj luci Škalovski za rutinski trenažni let svojim Migom-15, prisjeća se njegov tadašnji kolega, takođe kosmonaut Vladimir Aksionov.

“Pošto je moje polijetanje bilo zakazano sat vremena kasnije, Jurij i ja smo bili na pregledu kod istih ljekara i slušali istu vremensku prognozu”, rekao je Aksionov agenciji AFP.

Aksionovu, koji je tada ima o 34 godine i bio je Gagarinov vršnjak, let je, međutim, otkazan. U to vrijeme Gagarin i njegov kopilot Vladimir Serjožin više nisu odgovarali na radijske pozive. Helikopteri su krenuli u potragu čim je dojavljeno da je 65 kilometara od aerodroma pronađena olupina aviona. Gagarinovo tijelo pronađeno je narednog dana, prenosi agencija Hina.

Sergej Kravčinski, danas 74-godišnjak, a tada mladi graditelj svemirskih brodova, sjeća se kada je čuo vijest.

“Čuli smo krik u hodniku: ‘Momci, Gagarin je mrtav!’ Bio je to šok, žene su plakale”, rekao je.  Prvi put u istoriji SSSR-a proglašen je dan žalosti za osobu koja nije bila šef države.

SULUDE GLASINE

Formirana je istražna komisija o Gagrinovoj nesreći, a njeni zaključci iznenadili su gotovo sve.  Po tadašnjoj službenoj verziji, Gagrin i Serjožin nastradali su nakon naglog manevra na koji ih je prisilila “promjena situacije u vazduhu” i uzrokovala pad letjelice. 

“Izvještaj komisije ima 29 svesaka i ništa od toga nije objavljeno. To je podstaklo kolege i stručnjake na vlastite nezavisne istrage”, kaže istoričar sovjetskog svemirskog programa Aleksandar Gluško.

U to vrijeme kružile su najluđe glasine o smrti prvog čovjeka u svemiru: ubili su ga po naredbi vrha Kremlja ljubomornog na njegovu popularnost, letio je pijan, oteli su ga vanzemaljci. 

Godine 2011. povodom obilježavanja pola vijeka od Gagarinovog leta u svemir, Kremlj je objavio da se famozna fraza o “promjeni situacije u vazduhu” zapravo odnosila na naglo izbjegavanje atmosferske sonde, i da su Gagarin i Serjožin pritom izgubili kontrolu nad avionom. Ali se i dodaje kako je to “jedan od mogućih razloga”.

“Jedan od mogućih razloga? To ne znači ništa. Neka dokumenta iz tog doba jesu deklasifikovana, ali među njima nije nijedan iz onih 29 svesaka istražne komisije”, komentarisao je Gluško.

On smatra da zagonetka oko smrti Gagarina služi tome da se “sakriju promašaji i disfunkcionalnosti sovjetskog svemirskog sektora”, koji je tada bio simbol uspjeha SSSR-a i cijele države.

“Moji su roditelji uvijek govorili da je Gagarin poginuo jer se napio”, kaže Aleksander Volodko, policajac iz Novokuznjecka koji je posjetio Muzej svemirskih osvajanja u Moskvi.

Rođen godinu poslije Gagarinove smrti, želio bi da se “konačno sazna istina”.

“Vijesti” prenose da postoji i još jedna verzija Gagarinove pogibije iza koje stoji kosmonaut Aleksej Leonov, ali je nije spominjao prije raspada SSSR-a 1991.

Leonov je bio član istražne komisije i tvrdi da je jedan Suhoj, koji nije trebao da bude u blizini Gagarinovog Miga-15, presjekao put njegovoj letjelici i izbjegao je za jedva 20 metara. Gagarin je uletio u vrtlog i nije mogao da se spasi.

“Vidio sam dokumenta koji potvrđuju tu tezu”, rekao je Leonov (83) prošle godine.

Komisija je to zataškala jer je željela da zaštiti pilota Suhoja koji je “dobro poznat”, a sada je “star i bolestan”.

“Nije tajna da je tada bilo nebrige i kršenja pravila letjenja, ali sve dok se ne objave službena dokumenta, to je i dalje samo jedna od hipoteza”, komentarisao je Gluško.

PRVI ČOVJEK U SVEMIRU

Jurij Gagarin je 12. aprila 1961. u letjelici Vostok 1 sa kosmodroma u Bajkonuru na jugu Kazahstana poletio u svemir. Nije bilo odbrojavanja u kasnijem američkom stilu, pa je Gagarin svoju spremnost trenutak prije lansiranja iskazao slavnim usklikom “Idemo!”.

Puls mu je bio 150. Gagarin se u Zemljinoj orbiti nalazio na visini od 302 kilometra i putovao je brzinom od gotovo 29.000 kilometara na sat. Nakon pet od ukupno 108 minuta leta izgovorio je prvu rečenicu: “Vidim Zemlju, veličanstvena je”.

Na vijest o Gagarinovom sigurnom povratak na Zemlju u centralnoj Rusiji, gdje je simbolički dočekan sa hljebom i mlijekom, stotine hiljada ljudi izašle su na ulice Moskve kada je objavljena vijest o njegovom trijumfu koji je potvrdio nespornu nadmoć SSSR-a u svemirskoj trci koja je trajala još osam godina dok Amerikanci nisu došli na Mjesec.

Gagarin je i u današnjoj modernoj Rusiji besmrtni junak. Živi u brojnim spomenicima i u filmovima. Mnoge zgrade, lokacije, rodni grad, lansirna rampa u Bajkonuru i krater na Mjesecu nazvani su po njemu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!