Ministar Šehović smijenio direktora škole u Godijevu, Sabaheta Spahića

Osnovni sud u Bijelom Polju ranije je naložio Spahiću da za sekretara/računovođu zaposli jednog od kandidata, nakon što su Anita Zejnilović i Almina Hodžić pokrenule spor zbog odluke direktora da zaposli partijsku koleginicu iz Bošnjačke stranke Adelu Kolić. Direktor je, međutim, ignorisao stav suda i ponovo je na tu poziciju primio Kolić, pošto je odlučio da Anita Zejnilović i Almina Hodžić, koje su takođe konkurisale, ne ispunjavaju uslove konkursa

Damir Šehović (Foto: MPS.GOV.ME)

Ministar prosvjete Damir Šehović razriješio je direktora OŠ “Šukrija Međedović” iz sela Godijevo u Bijelom Polju Sabaheta Spahića, jer nije ispoštovao pravosnažnu sudsku presudu, saznaju “Vijesti” u ovoj školi.

Osnovni sud u Bijelom Polju ranije je naložio Spahiću da za sekretara/računovođu zaposli jednog od kandidata, nakon što su Anita Zejnilović i Almina Hodžić pokrenule spor zbog odluke direktora da zaposli partijsku koleginicu iz Bošnjačke stranke Adelu Kolić.

Direktor je, međutim, ignorisao stav suda i ponovo je na tu poziciju primio Kolić, pošto je odlučio da Anita Zejnilović i Almina Hodžić, koje su takođe konkurisale, ne ispunjavaju uslove konkursa.

Inače, sud je pored naredbe Spahiću izrekao novčanu sankciju u iznosu od 1.600 eura.

Iz Ministarstva prosvjete je “Vijestima” saopšteno da je “ministar Šehović djelovao isključivo u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Oni, kako su naveli, “cijene važnim poruku da kadrovske promjene jesu nužne, ali je važno na to pitanje gledati sistemski, a ne personalno”.

U odluci o prijemu na ponovljenom konkursu, samo mjesec dana nakon sudske presude, piše da je Kolić ispunila uslove konkursa za sekretara/računovođu. Oštećeni kandidati, na osnovu čije tužbe je ranije direktor osuđen u Osnovnom sudu u Bijelom Polju, Anita Zejnilović i Almina Hodžić, rekle su da ponovo spremaju tužbu jer direktor nije ispoštovao sudske odluke.

Spahić je izabran za direktora u junu 2015. godine.

Šehović je već neko vrijeme najavljivao potrebu kadrovskih promjena, posebno aludirajući na direktore škola. On je ranije rekao da je “obrazovnom sistemu potrebno osvježenje ako mislimo da ga pokrenemo”, ali i da te promjene neće sprovoditi pod pritiskom javnosti niti ga pretvarati u ‘lov na vještice’”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!