Svjetski mediji o izjavi hrvatske predsjednice: Opravdava najgore zločince iz II svjetskog rata

“Pitanje je jesu li njene izjave proizašle iz divljenja ustašama ili neznanja o njihovom bijegu poslije rata”, rekao je Zuroff, široj javnosti poznat kao “lovac na naciste”

Foto: Printscreen

Izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o odlasku brojnih Hrvata u Argentinu “kako bi pronašli slobodu i širili domoljublje” privukle su pažnju najpoznatijih svjetskih medija, između ostalih i francuske novinske agencije Agence France-Presse (AFP).

AFP piše o osudi Centra Simon Wiesenthal, čiji je direktor Efraim Zuroff Kolindinu izjavu nazvao “smijurijom”.

“Izjave hrvatske predsjednice opravdavaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Pitanje je jesu li njene izjave proizašle iz divljenja ustašama ili neznanja o njihovom bijegu poslije rata”, rekao je Zuroff, široj javnosti poznat kao “lovac na naciste”.

Neki od hrvatskih poslijeratnih iseljenika u Argentinu bili su ustaški vođa Ante Pavelić, pukovnik Eugen Dido Kvaternik i komadant logora Jasenovac Dinko Šakić, podsjeća AFP.

Kolinda Grabar-Kitarović je odbacila Zuroffova “promašena tumačenja njene izjave” i rekla kako ta izjava nije ni na koji način u suprotnosti s njenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, piše AFP, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!