Trump: Trgovinski ratovi su dobra stvar, mogli bismo lako da pobijedimo

Glavni trgovinski partneri SAD-a žestoko su reagovali na najave Trumpa da će uvesti carine na uvoz željeza i aluminijuma. Kanada i Evropska unija objavile su da će odmah uvesti protivmjere, a Meksiko, Kina i Brazil takođe su objavili da će reagovati

Foto: YouTube/Printscreen

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su „trgovinski ratovi dobra stvar“, u trenucima kada američki najveći trgovinski partneri spremaju reakciju na njegovu odluku o uvođenju carina na željezo i aluminijum.

“Amerika gubi milijarde dolara u trgovini“, poručio je Trump, ističući da bi SAD vrlo lako mogle pobijediti u trgovinskom ratu.

Glavni trgovinski partneri SAD-a žestoko su reagovali na najave Trumpa da će uvesti carine na uvoz željeza i aluminijuma.

Kanada i Evropska unija objavile su da će odmah uvesti protivmjere, prenosi Fena.

Meksiko, Kina i Brazil takođe su objavili da će reagovati na Trumpove najave.

On je ranije istakao da su pravila “nefer” prema SAD-u i da će uvesti 25 odsto carine na uvoz željeza i deset odsto na uvoz aluminijuma, piše Al Jazeera. Ali, kritičari iznose da carine neće zaštititi poslove u SAD-u i samo će dovesti do poskupljenja proizvoda na tržištu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da će carine ugroziti hiljade radnih mjesta u Evropskoj uniji.

“Nećemo sjedjeti skrštenih ruku zbog ovih nepravednih mjera. EU će odgovoriti odlučno i zaštititi svoje interese”, rekao je Juncker.

Tokom predizborne kampanje Trump je kazao da strane države “istovaruju velike količine željeza po cijelom SAD-u”, što, kako je naveo, “ubija radnike i kompanije koje se bave željezom”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!