Trampovom zetu ograničen pristup najpovjerljivijim informacijama

Kušner, koji je oženjen Trampovom najstarijom ćerkom Ivankom, više neće imati pristup takozvanom “predsjednikovom dnevnom brifingu”, najvažnijem izvještaju američkih obavještajnih službi

Foto: Printscreen

Zetu i visokom savjetniku američkog predsjednika Donalda Tampa, Džeredu Kušneru, snižen je stepen pristupa tajnim podacima, odnosno ograničen pristup najpovjerljivijim informacijama.

Kušner je jedan od nekoliko zaposlenih u Bijeloj kući koji imaju privremenu dozvolu za pristup tajnim informacijama najvišeg nivoa. Oni su obaviješteni putem memoranduma koji im je upućen u petak da će ubuduće imati dozvolu pristupa tajnim podacima, ali ne i visoko poverljivim informacijama, prenio je u utorak portal Politiko.

Kušner, koji je oženjen Trampovom najstarijom ćerkom Ivankom, više neće imati pristup takozvanom “predsjednikovom dnevnom brifingu”, najvažnijem izvještaju američkih obavještajnih službi, piše Glas Amerike.

Predsjednik ima mogućnost da Kušneru odobri trajnu dozvolu za pristup tajnim podacima, ali je Tramp u petak izjavio da tu odluku prepušta svom šefu kabineta, penzionisanom generalu Džonu Keliju.

Portparolka Bijele kuće, Sara Hakabi Sanders, odbila je da komentariše Kušnerov status na brifingu za novinare u utorak. Ona je rekla da je Kušner “dragocjeni član tima i da će nastaviti da obavlja značajan posao koji radi od početka ove administracije”.

Vijest o promjeni Kušnerovog statusa objavljena je nekoliko sati pošto je saopšteno da njegov portparol, Džoš Rafel, napušta Bijelu kuću. U međuvremenu, Vašington Post je objavio da su Kušnerovi kontakti sa određenim stranim zvaničnicima izazvali zabrinutost unutar Bijele kuće. Pozivajući se na aktuelne i bivše američke zvaničnike upoznate sa obavještajnim izvještajima o toj temi, Post je objavio da su zvaničnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Izraelu i Meksiku privatno razgovarali o tome na koji način bi mogli da iskoriste Kušnera i njegove poslovne aranžmane. U izvještaju se ističe da nije poznato da li je bilo koja od tih zemalja preduzela neke konkretne poteze poslije tih razgovora.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!