Makedonac prevario teniski svijet: Lažima stekao simpatije sestara Vilijams i Martine Navratilove, stigao i do BBC-ja

Dirljivom pričom o povratku tenisu nakon teške bolesti i buđenja iz kome, Makedonac je za samo nekoliko dana postao zvijezda društvenih mreža. Ipak, umjesto o heroju, radi se o jedinstvenom prevarantu

Makedonski teniser Darko Grnčarov privukao je pažnju svjetskog teniskog vrha dirljivom pričom o povratku tenisu nakon teške bolesti i buđenja iz kome. Makedonac je za samo nekoliko dana postao zvijezda društvenih mreža.

Uspio je da privuče simpatije sestara Vilijams, Navratilove, izbori za intervju za BBC i dođe nadomak sponzorskih ugovora sa Adidasom i Vilsonom. Umjesto o heroju, radi se ipak o jedinstvenom prevarantu.

Priča o Darku Grnčarovu počinje u Strumici, pošto su lokalni mediji pisali o uspjehu tada 19-godišnjeg tenisera na juniorskom turniru u Amsterdamu i to nakon što je određen period bio u komi.

Ipak, turnir se ne nalazi u protokolima svjetske teniske federacije, niti je bilo gdje zabilježeno da je uopšte odigran. Ono što još više bode oči jesu navodni protivnici koje je Grnčarov pobijedio.

Dvojica Belgijanaca, Ksander Vajs i Jans Klement, koje je Grnčarov “pobijedio”, takođe ne postoje u bazi podataka svjetske teniske federacije, kao ni među teniserima koji se povremeno pojavljuju na manjim turnirima.

Ni “izbor” protivnika u polufinalu, Danca Bendžamina Hanestada sa Univerziteta Arizona Stejt, nije se pokazao kao mnogo bolji, jer je u to vrijeme igrao drugi turnir na Floridi, a ne u Amsterdamu.

Darko je, potom, pozvan na televizijski kanal u Strumici, jer je, prema riječima novinara koji ga je intervjuisao, “Makedonija žudjela za takvom senzacijom”.

Grnčarov je, zahvaljujući sve većoj popularnosti u Makedoniji, pozvan na dva zvanična turnira – u Podgorici na juniorskom takmičenju, gdje je zabilježio jedini zvanični meč u karijeri, koji je izgubio sa 6:0, 6:0.

Odmah potom otkazao je učešće na egzibicionom turniru u Egiptu, piše Portal Analitika.

To nije spriječilo makedonske medije da o Darku pišu kao o osvajaču turnira na kom se on nije ni pojavio i ostvarenim pobjedama nad igračima koji na tom turniru nijesu nastupali.

ARMIJA LAŽNIH PROFILA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Sljedeća faza u veoma dobro izrežiranom planu makedonskog tenisera jesu društvene mreže.

Armija lažnih profila na društvenim mrežama Twitter i Instagram dijelila je priču o herojskom povratku makedonskog tenisera nakon buđenja iz kome.

Prvi put se na Twitteru oglasio i sam teniser, podijelivši priču o tome kako je doživio moždani udar, kako je šest mjeseci proveo u komi i kako su mu, nakon buđenja iz kome, ljekari rekli da nikad više neće moći da se aktivno bavi tenisom.

Ipak, to nije uspjelo da privuče pažnju kakvu je on očekivao u svjetskim medijima, pa se Grnčarov bacio na javne komentare i kritike na račun svjetskih teniskih zvijezda.

U nekoliko navrata izrazio je divljenje prema Venus Vilijams, stao u zaštitu njene sestre Serene, koja je postala njegov pratilac na društvenim mrežama, ali i napao imena kakva su Margaret Kort i Tenis Sandgren zbog homofobičnih stavova, a zauzvrat je uz armiju lažnih, stekao i lavinu pravih fanova na društvenim mrežama, koji su veličali njegovo ime.

Darko potom postaje sve aktivniji na Twitteru i Instagramu, ali su slike koje je objavljivao sa navodnih treninga bile “pozajmljene” od drugih mladih i manje poznatih tenisera, a video-zapisi uvijek bili snimani sa leđa ili iz ugla iz kog se ne može ustanoviti da li je to zapravo Darko Grnčarov.

INTERVJU

Vrhunac svoje izmišljene karijere makedonski teniser doživljava kad Martina Navratilova i Serena Vilijams na društvenim mrežama dijele članak o njegovom povratku, a BBC ga poziva na devetominutni intervju.

U intevjuu, Grnčarov je izjavio da ukoliko ikad u karijeri bude učestvovao na Australijan openu, da će bojkotovati igranje na terenu “Margaret Kort” zbog komentara istoimene legendarne teniserke o gej populaciji u tenisu. Takođe, iskoristio je priliku i pozvao sve poznatije tenisere “da stanu na njegovu stranu i javno progovore na tu temu”.

U drugom pojavljivanju u intervjuu u američkim medijima, razgovor se dotakao pomenutih turnira, protivnika i pobjeda kojih nema u evidenciji, a i vrijeme koje je Makedonac proveo u komi ne poklapa se sa njegovom pričom, kao i to da su mnoge slike na njegovom Instagram profilu lažirane.

Grnčarov je napustio intervju izjavivši da je novinar “veoma nepristojan i neprofesionalan i da nema pravo da to radi”, nakon čega je izbrisao svoje naloge sa društvenih mreža.

O tome da se, umjesto zvijezde u usponu i heroju i povratniku iz kome, zapravo radilo o prevarantu govore i najbolje rangirani makedonski teniseri koji su izjavili da “nikad nisu vidjeli Darka Grnčarova uživo niti kako on igra”.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!