Podignuta optužnica protiv 13 ruskih državljana i tri ruska entiteta zbog miješanja u američke izbore

Muellerova kancelarija je navela da se optuženi terete za zavjeru protiv SAD. Tri optužena se terete za zavjeru za počinjene prevare, bankarske prevare, a pet optuženih za krađu identiteta

Robert Mueller (Foto: Printscreen)

Američka Velika federalna porota podigla je optužnicu protiv 13 ruskih državljana i tri ruska entiteta za miješanje u američke predsjedničke izbore i političke procese, saopštila je kancelarija specijalnog savjetnika za rusku istragu FBI-ja, Roberta Muellera.

Muellerova kancelarija je navela da se optuženi terete za zavjeru protiv SAD. Tri optužena se terete za zavjeru za počinjene prevare, bankarske prevare, a pet optuženih za krađu identiteta.

“Optužni su imali strateški cilj da podstaknu pometnju u američkom političkom sistemu, uključujući i predsjedničke izbore u SAD 2016”.

Optužni Rusi se terete i da su tokom kampanje za predsjedničke izbore u SAD 2016. širili kompromitujeće materijale o Hillary Clinton, Marcu Rubiu, Tedu Cruzu i podržavali Donalda Trumpa i Barniea Sandersa.

“Njihova operacija je uključivala podršku Trumpu …i ponižavanje Clinton,” citira agencija Reuters, izvod iz optužnice.

Zamjenik državnog tužioca SAD, Rod Rosenstein je nakon objavljivanja sadržaja optužnice izjavio medijima da nema optužbe da je miješanje uticalo na ishod izbora, kao i da u optužnici nije navedeno da je bilo koji Amerikanac svjesno učestvovao u rusko miješanje u američke izbore.

Oni su, prema sudskim dokumentima, kreirali stranice na socijalnim medijima na kojima su se bavili imigracijom, pokretom Black lives metter (Crni životi su važni), religijom i drugim pitanjima. Predstavljali su se kao Amerikanci na online mrežama i socijalnim medijima.

Neki od optužnih, predstavljući se kao Amerikanci, komunicirali su sa nesvjesnim pojedinicima povezanim sa kampanjom Donalda Trumpa, takođe se navodi u optužnici.

Takođe, kupovali su političke reklame, organizovali lažne političke skupove predstavljući se kao poznati domaći pokreti, navodi Reuters.

Među tri optužena ruska entiteta je, piše Radio Slobodna Evropa, ruska internet agencija za istraživanje.

Ruski entiteti počeli su miješenje u američki politički proces, uključujući kampanju za predsjedničke izbore, još 2014. godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!