Guverner Floride: Direktor FBI da podnese ostavku, priznanje greške neće ništa promijeniti

“Porodice će ostatak života provesti pitajući se kako je to moglo da se dogodi, a izvinjenje im neće dati odgovore koje očajnički traže”, rekao je guverner

Hapšenje Cruza (Foto: Printscreeen)

Guverner Floride Rick Scott pozvao je danas direktora FBI-ja da podnese ostavku nakon priznanja savezne agencije da je primila informaciju o napadaču prije pucnjave u školi gdje je ubio 17 ljudi, ali nije dalje djelovala.

“Sedamnaest nedužnih ljudi je mrtvo i priznanje greške neće ništa promijeniti”, rekao je guverner u saopštenju.

“Direktor FBI-a treba da podnese ostavku”.

Scott, republikanac i podržavalac predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da izvinjenje FBI-ja neće 17 žrtava vratiti u život, ni pružiti utjehu ožalošćenim porodicama.

“Porodice će ostatak života provesti pitajući se kako je to moglo da se dogodi, a izvinjenje im neće dati odgovore koje očajnički traže”, rekao je on, prenosi Index.hr.

FBI je priznao da nije preduzeo nužne mjere pošto je u januaru bio upozoren da bi Nikolas Cruz mogao biti opasan.

FBI je dodao da je primio poziv osobe bliske Cruzu koja je upozorila na devijantno ponašanje tog devetnaestogodišnjaka i na njegov plan da ubija ljude, pa i u školskoj ustanovi.

“Toj informaciji je trebalo pristupiti kao potencijalnoj prijetnji i trebalo ju je proslijediti kancelariji FBI-ja u Miamiju zaduženoj za sprovođenje istrage”, dodao je FBI u saopštenju.

Međutim, informacija nije proslijeđena, pa nije bilo ni istrage, priznaje savezna policija.

“Ukratko, nije se poštovala procedura koja je na snazi”, zaključila je.

Informator, čiji se identitet ne otkriva, opširno je u telefonskom pozivu opisao oružje koje je Cruz posjedovao i prijeteće poruke koje je objavljivao na društvenim mrežama.

U izjavi uz saopštenje, direktor FBI-ja Christopher Wray najavio je da će “ući u srž problema” i izrazio spremnost na izmjenu postojećih pravila.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!