Naser Keljmendi oslobođen za ubistvo Ramiza Delalića, osuđen na šest godina zatvora

Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Nasera Keljmendija krivim po 8. tački optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, bijeli heroin, sa osobom K2

Naser Keljmendi (Foto: Printscreen)

Naser Keljmendi je danas proglašen krivim zbog neovlašćenog posjedovanja narkotika i osuđen na šest godina zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini, javlja reporterka N1.

Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Nasera Keljmendija krivim po 8. tački optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, bijeli heroin, sa osobom K2.

Keljmendi je oslobođen optužnice za organizovani kriminal, po ostalim tačkama optužnice, a oslobođen je i tačke optužnice za organizovanje ubistva Ramiza Delalića ili lišavanja života Ramiza Delalića, koje je navodno počinjeno 2007. u Sarajevu.

Nije dokazano da je Keljmendi povezan niti da je izvršio krivične radnje, javlja reporterka N1.

Vrijeme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Kako je javila reporterka Zana Cimili koja je pratila suđenje Keljmendiju, sutkinja Ana Adamska Gallant kazala je kako je “djelovalo da o slučaju zna cijeli Balkan i cijeli svijet”, ali sud, naglasila je, ne može da bazira svoju odluku na “pričama ili spekulacijama”.

Dodala je da su svjedoci često mijenjali iskaze, te da se jedino moglo potvrditi da su zaštićeni svjedoci K1 i K2 dali iste iskaze u vezi sa transportom 25 kilograma heroina do Austrije.

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je od 2015. godine, a od juna 2017. on se brani sa slobode. 

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i “organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine”.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motivisanim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država Nasera Keljmendija identifikovao, u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima, prenijeli su mediji.

Tužilaštvo je Keljmendija označilo kao vođu kriminalne i organizovane grupe. Keljmendi se na početku suđenja izjasnio da nije kriv ni za jednu tačku optužnice.

KO JE NASER KELJMENDI?

Od policijskih agencija označen je kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD-a i potjernice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posjedovanje i trgovinu drogom.

“Nisam kriv”, 2015. rekao je Keljmendi pred Osnovnim sudom u Prištini.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji. Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. No, zvanična istraga pokrenuta je u septembru 2012. kada se provodi i akcija “Lutka”, tada bez glavne mete. Naser Keljmendi pobjegao je Crnu Goru. Uhapšen je u Prištini 2013. Tako je ostao nedostupan policijskim i pravosudnim bh institucijama, prenosi N1.

Keljmendi je u BiH izbjegao hapšenje. Postajali su policijski navodi da je kamatario sa 20 miliona maraka po mjesečnoj stopi od deset odsto, te pod sumnjivim okolnostima stekao kapital za hotel “Casa Grande”, nekoliko kuća i stanova, fabriku sladoleda i skupocjene automobile. Sa svojim je sinovima imao i 13 krivičnih prijava i dozvolu za nošenje oružja. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!